Smittskydd Dalarna tar bort rekommendation om fortsatta besöksrestriktioner på länets SÄBO:n

Pressmeddelande – 9 oktober 2020

Då antalet konstaterade fall av covid-19 minskat i länet tar Smittskydd Dalarna bort den tidigare rekommendationen om besöksrestriktioner på länets särskilda boenden.

– Detta innebär inte att man kan besöka sina äldre nära och kära hur som helst, utan det är oerhört viktigt att fortsätta skydda de äldre från risken att bli smittade och i värsta fall dö, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Vecka 38 dubblerades antalet konstaterade covid-19-fall i Dalarna som då var den region som tillsammans med Stockholm hade den snabbaste ökningen av antalet konstaterade covid-19-fall i landet. Det gjorde att Smittskydd Dalarna rekommenderade länets särskilda boenden att vara fortsatt restriktiva med besök inomhus, även efter att regeringens besöksförbud togs bort den 1 oktober.

–I nuläget har vi en långsam ökning av smittspridning både i Dalarna och i hela landet, så Dalarna skiljer sig nu inte från resten av landet och på grund av det tas rekommendationen om fortsatt restriktivitet bort, säger Helena Ernlund.

– För att besök även fortsättningsvis ska ske på ett säkert sätt är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens rekommendationer och riktlinjer. Boendena har ansvar för att ta fram rutiner för detta utifrån den egna verksamhetens förutsättningar.

Helena Ernlund påminner om hur alla har ett ansvar för att stoppa smittspridningen genom att:

• Stanna hemma vid minsta symptom som kan tyda på covid-19.
  • Genomföra besök om möjligt utomhus.
  • Följa rekommendationerna om fysiskt avstånd.
  • Begränsa den fysiska kontakten med den du besöker.
  • Tvätta händerna ofta och noga.
  • Presstjänst Presstjänst
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se