Smittskyddsläkaren: ”Vi ser en oroväckande utveckling i Dalarna”

Pressmeddelande – 26 oktober 2020

Smittspridningen fortsätter öka i länet och Smittskydd Dalarna går nu ut med en uppmaning om att följa de allmänna rekommendationerna.

– Vi ser en oroväckande utveckling i Dalarna, antalet personer som testar positivt för covid-19 fortsätter att öka och det är av yttersta vikt att alla tar sitt ansvar och följer rekommendationerna, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare Region Dalarna.

Antalet konstaterade fall av covid-19 i Dalarna fortsätter att öka. 3 157 personer i länet har fram till och med den 25 oktober 2020 konstaterats vara smittade, vilket är en ökning med 213 konstaterade fall på en vecka. Smittskydd Dalarna vill nu påminna om hur viktigt det är att alla följer de allmänna rekommendationerna för att stoppa smittspridningen.

– Fortsätter trenden med ökad smittspridning ökar också risken för att fler äldre och sköra riskgrupper ska drabbas och i förlängningen dö, säger Anders Lindblom.

Sedan den 19 oktober 2020 kan Folkhälsomyndigheten efter samråd med regionens smittskyddsläkare besluta om nya regionala allmänna råd för att förhindra smitta av covid-19. Det kan exempelvis handla om att avstå från att besöka restauranger eller att undvika fysisk kontakt med personer man inte bor tillsammans med. Hittills har det inte beslutats om regionala råd i Dalarna.

Så här minskar du smittspridning av covid-19:

 • Stanna hemma vid minsta symtom.
 • Tvätta händerna ofta och noggrant.
 • Håll avstånd.
 • Följ regler för hushållskontakter till konstaterat covid-19-smittade att stanna hemma från arbete och skola (gäller inte barn under 16 år och elever på gymnasiesärskola).
 • Anders Lindblom Smittskyddsläkare, Region Dalarna
  070-670 20 45
  anders.lindblom@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: