Smittspridningen ökar bland unga mellan 15-19 år i Dalarna

Pressmeddelande – 15 september 2020

Smittskydd Dalarna ser att smittspridningen av covid-19 fortsätter öka bland unga mellan 15-19 år i länet.
– Det är fullt förståeligt att ungdomar som har pluggat hemma hela våren nu vill gå till skolan igen och umgås med sina kompisar. Men det är otroligt viktigt att de stannar hemma vid minsta symtom för att smittan inte ska spridas vidare till de äldre och sköra, säger Roger Larsson, chefläkare Region Dalarna.

Många som nu blir sjuka i covid-19 har väldigt lindriga symtom. Vid minsta symtom är det viktigt att stanna hemma och boka tid för avgiftsfri PCR-provtagning i appen Min Vård Dalarna för att se om man har en pågående covid-19-infektion.

– Det allra viktigaste är att man stannar hemma vid minsta symptom och sedan bokar provtagningstid. Man ska i första hand boka tid i appen och inte ringa vårdcentralen – annars riskerar svårt sjuka att inte komma fram på telefon till sin vårdcentral, säger Roger Larsson.

Senaste veckan har det varit ett enormt tryck på provtagningstider i appen men provtagningskapaciteten ökar varje vecka och fler och fler tider kommer att läggas ut.

– Provtagningstider läggs ut löpande så det kan löna sig att gå in några gånger varje dag om det är fullt första gången man loggar in, och man kan boka in sig på vilken vårdcentral man vill i länet. Om man inte har några symtom ska man inte gå och provta sig, ej heller om man har haft en laboratorieverifierad covid-19 infektion tidigare i år eller om man har testat positivt för antikroppar, säger Roger Larsson.

• Roger Larsson Chefläkare, Division Primärvård, Region Dalarna
    roger.s.larsson@regiondalarna.se