Smittspridningen ökar i Mora kommun

Pressmeddelande – 15 september 2020

Smittskydd Dalarna kan se att antalet konstaterade fall av covid-19 har ökat i Mora kommun den senaste veckan.

Vi måste göra allt för att undvika att det blir en allmän smittspridning så nu är det otroligt viktigt att alla skärper till sig och stannar hemma vid minsta symtom på sjukdom. Och kom ihåg att även lite snuva eller lite hosta eller lite huvudvärk kan vara tecken på covid-19, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Ökningen av konstaterade fall av covid-19 i Mora kommun handlar både om separata fall och flera fall av klustersmitta, det vill säga platser eller grupper där det förekommer mer omfattande spridning. Det handlar främst om unga personer, men fall har även konstaterats i äldre åldersgrupper.

– Den senaste veckan har vi sett 20-25 konstaterade fall i Mora och då ska vi komma ihåg att det är långt ifrån alla som provtas så det finns stor anledning att tro att det finns ett mörkertal. Det finns en risk för att det blir en allmän smittspridning så det är jätteviktigt att alla stannar hemma även vid milda symtom och bokar tid för PCR-provtagning i appen Min Vård Dalarna för att se om man har en pågående covid-19-infektion. PCR-provtagningen är avgiftsfri och tider läggs ut löpande i appen, säger Helena Ernlund.

• Presstjänst Presstjänst
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se