Sofia Sandén får Region Dalarnas kulturpris 2019

Pressmeddelande – 22 oktober 2019

Sångerskan och folkmusikern Sofia Sandén, Leksand, tilldelas Region Dalarnas kulturpris 2019:

– Jag är överväldigad och rörd. Att få Dalarnas kulturpris känns otroligt stort och bland det finaste man kan få, säger Sofia Sandén.

Den 22 oktober 2019 har Kultur- och bildningsnämnden i Region Dalarnas fattat beslut om vilka som blir årets kulturpristagare och kulturstipendiater.

Region Dalarna (tidigare Landstinget Dalarna) har sedan 1963 årligen delat ut ett kulturpris. Enligt stadgarna ska priset tilldelas en, eller undantagsvis flera, i länet födda, verksamma, eller till länet på annat sätt knutna personer inom litteraturens, konstens, musikens, forskningens, folkbildningens eller annat därmed jämförligt område. Organisation eller institution som är verksam inom nämnda område kan också tilldelas priset.

Prissumman är på 100 000 kronor.

Kulturstipendier utdelas årligen efter ansökan till personer som är bosatta inom länet, eller som själva eller genom sin kulturella verksamhet har anknytning till länet.

Två kulturstipendier om vardera 50 000 kronor delas ut till yrkesverksamma konstnärer eller kulturutövare. Fyra kulturstipendier för unga på vardera 10 000 kronor delas ut till unga kulturutövare mellan 16-25 år.

Kulturpris och stipendier delas ut vid Region Dalarnas fullmäktigesammanträde den 18 november 2019. I samband med fullmäktige bjuds pressen in att bevaka prisutdelningen.

KULTURPRISTAGARE 2019

Sångerskan och folkmusikern Sofia Sandén, Leksand tilldelas Region Dalarnas kulturpris 2019 med motiveringen:

”Sångerska som med lekfullhet och glödande scennärvaro får oss att lyssna och beröras. Likt ett skogsrå med stadiga kängor ger hon röst och styrka åt den folkliga musikgenren och väjer inte för otrampade stigar.”

Om pristagaren:

Sångerskan och folkmusikern Sofia Sandén. Född 1973, Leksand.

Sofia är utbildad vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, där hon numera är anställd som lärare i folklig sång. Som sångerska, musiker och pedagog är hon verksam i hela landet och även internationellt.

Sofia är bland annat aktuell i Dalarnas museums nya årsbok ”Fäbodlandskap och vallmusik” och med barnföreställningen och senaste skivan ”Långt bort i skogen” som släpptes nov 2018 och blev nominerad ”Årets barn” på Manifestgalan.

Sofia utsågs till ”Årets Folkmusik” under Dalecarlia Music Awards 2017.

KULTURSTIPENDIATER YRKESVERKSAMMA 2019

Matilda Sandström – konsthantverk och kulturarv, Siljansnäs

Motivering:

”Med rötterna i folkkulturen inspireras Matilda att designa och tillverka hållbara skor för framtiden. Hon utvecklar och förnyar det traditionella skomakeriet med stort engagemang.”

Daniella Eriksson – Dans, Falun

Motivering:

”Daniella har målmedvetet drivit visionen av den nutida danskonsten som en självklar del av kulturlivet i Dalarna. Daniella är en framstående uttolkare av modern och nutida dans.”

KULTURSTIPENDIATER UNGA 2018

Frida Karlsson – 25 år, konsthantverk, Leksand, 

Motivering:

”Med sitt uttrycksfulla och humoristiska keramiska konsthantverk väcker Frida frågor om feminism, kvinnokraft, kropp och identitet.”

EDE- Filmkollektiv – Borlänge/Säter/Gustavs

Motivering:

”Ett filmkollektiv av eldsjälar som värnar om filmhantverket, berättandet och kreativiteten. Agape, Oscar, Filip, Dennis och Alexander tar sitt filmskapande på allvar och jobbar för att alla som vill ska få vara med i deras produktioner.”

Vega Nordkvist – 25 år, musik, Tällberg

Motivering:

”Vega har ett utsökt och kraftfullt låtspel på fiol och en vilja att utforska gränslandet mellan den folkliga och den klassiska musiken. Hon är på väg att bygga upp ett liv som frilansande musiker.”

David Gunnarsson – 18 år, musik, Sollerön

Motivering:

”David är enengagerad och företagsam mångsysslare inom musikbranschen. Han driver skivbolag, arrangerar konserter och vill bidra till att möjliggöra och bredda kulturutbudet i Dalarna.”

  • Malin Lagergren Förvaltningschef Kultur och bildning, Region Dalarna
    070-312 41 06
    malin.lagergren@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: