Testa dig om du har symptom - inte för ”friskhetscheck”

Nyhet – 23 september 2021

Arbetsgivare eller andra aktörer ställer nu krav på friskhetsintyg. Det här ökar belastningen på länets covid-provtagningar och vårdcentraler. 

– Vi finns till för att ge hälso- och sjukvård. Det är vårt grundläggande uppdrag och finns lagstiftat. Testar vi friska personer frångår vi egentligen hälso- och sjukvårdslagen som säger att våra resurser ska ges till de som är i behov av vård och omsorg, säger Roger Larsson chefsläkare.

En person som genomgått en covid-19-infektion kan under flera månader efter tillfrisknande få ett positivt resultat vid PCR-prov, trots att hen inte längre är smittsam. En person är smittfri sju dygn efter att symtomen började – förutsatt att hen då har varit feberfri och har ett förbättrat allmäntillstånd sedan minst två dygn tillbaka. 

 Region Dalarna skriver inte ut friskhetsintyg eller covidbevis, de personerna får vända sig till privata aktörer. Detta gäller även i andra regioner i Sverige, säger Roger Larsson.

Friskhetsintyg fyller inget medicinskt syfte och är inte heller ett effektivt sätt att minska smittspridningen. Det allra bästa sättet att minska smittspridning är att stanna hemma och provta sig vid minsta symtom.

För resor krävs särskilda covidbevis eller intyg

För resor inom EU krävs särskilda covidbevis. Flera länder utanför EU kräver ett intyg som visar att du inte har covid-19, för att du ska kunna resa in i landet. Du kan inte använda ett prov du har tagit med egenprovtagning som ett intyg inför en resa. Läs mer om vad som gäller vid resor på 1177.se/dalarna.

Provtagning för covid-19 i Region Dalarna

Du ska lämna prov för att se om du har covid-19 om du har symtom. Du ska lämna prov, om du har symptom, även om du är vaccinerad. Du behöver inte lämna prov vid symptom, om det har gått mindre än sex månader sedan du hade covid-19.

Lämna provet så snart som möjligt för att få ett säkert svar. Det beror på att det finns mest virus i kroppen i början av sjukdomen.

Läs mer om provtagning på 1177.se/dalarna 

  • Roger Larsson Chefläkare, Division Primärvård, Region Dalarna
    072-141 66 22
    roger.s.larsson@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka