Årets kulturpristagare Tomas Ljung.

Tomas Ljung får Region Dalarnas kulturpris 2021

Pressmeddelande – 20 oktober 2021

Idag, den 20 oktober, har kultur- och bildningsnämnden i Region Dalarna fattat beslut om att tilldela författaren, biologen och kulturhistoriken Tomas Ljung årets kulturpris. ”Det var en stor och fröjdefull överraskning att meddelas detta. Att få en så handfast uppskattning av ens arbete känns omtumlande. Jag är djupt hedrad”, säger Tomas Ljung.

Kulturpriset har, med undantag för pandemiåret 2020, delats ut sedan 1963. Priset går till en person eller organisation verksam i Dalarna inom litteratur, konst, musik eller annat kulturområde. Prissumman är på 100 000 kronor.

- Vi är glada att kunna presentera en så daladedikerad och nationellt uppmärksammad författare som Tomas Ljung. Han är välkänd och uppskattad inom hembygdsrörelsen i Dalarna. I år letade vi särskilt efter en pristagare inom kulturmiljöområdet och det immateriella kulturarvet. Tomas Ljung rör sig hemtamt inom båda dessa fält, säger Mursal Isa, ordförande i Kultur- och bildningsnämnden, Region Dalarna.

  Idag beslutades även mottagare av årets fyra kulturstipendier. Till yrkesverksamma konstnärer delas två stipendium ut om 50 000 kr vardera, som i år tillfaller Jon Karlsson och Victoria Törnqvist. Oetablerade konstnärer tilldelas ett stipendium om 25 000 kronor vardera. I år går dessa till Lina Östlund och Peter Åberg. Kulturstipendierna delas ut till konstnärer som bor eller verkar i Dalarna, eller som har någon annan form av anknytning till länet.

  - Vi tycker att vi har god bredd bland årets stipendiater - från fäbodkultur till populärmusik, säger Mursal Isa.

   Kulturpris och stipendier delas ut vid Region Dalarnas fullmäktigesammanträde den 15 november 2021. I samband med fullmäktige bjuds pressen in att bevaka prisutdelningen.

   Motivering kulturpristagare 2021:
   ”Med en lysande, nära nog poetisk formuleringskonst, bjuder denne vänlige men fordrande ciceron in oss till platser i Dalarnas fjällvärld, bergslag och Siljansbygd. Mustigt och lyriskt, men utan avkall på saklighet eller källhänvisningar, visar Ljung på överraskande sammanhang och helheter som vidgar våra perspektiv.”
   Om pristagaren:
   Tomas Ljung, född 1958, är poet, biolog, kulturhistoriker och författare till ett tiotal böcker om natur och kulturhistoria. Han är bosatt och verksam i Falun. I den senaste boken ”Sarmatiska havet: spår och spådomar” (2019) har han samlat 1101 notiser, som är resultatet av sexton års spaning efter fakta och myter kring vår skandinaviska identitet.

   Kulturstipendiater yrkesverksamma konstnärer:
   Jon Karlsson, skådespelare och grundare av Sundborns Teater. Bor och verkar i Sundborn.
   Motivering:
   ”Med entusiasm och energi har Jon Karlsson satt Sundborns teater/Folkteatern i Dalarna på kartan. Som en med- och motkraft till den i regionen redan etablerade scenkonsten är Folkteatern en välkommen fri aktör.”

   Victoria Törnqvist, författare. Bor och verkar i Bjursås.
   Motivering:
   ”I ord och bild levandegör Victoria Törnqvist fäbodlivet. Med sina böcker förmedlar hon kunskaper om vårt unika immateriella kulturarv till kommande generationer.”

   Kulturstipendiater oetablerade konstnärer:
   Lina Östlund, 21 år, bild- och formkonstnär. Från Toftbyn.
   Motivering:
   ”Genom att utforska olika tekniker och material är Lina på god väg att hitta sitt uttryck inom bild- och formkonsten. Ett målmedvetet och nyfiket konstnärskap som ska bli spännande att följa…”

   Peter Åberg, 20 år, musiker. Från Falun.
   Motivering:
   ”Peter Åberg är ett musikaliskt popgeni med en talang utöver det vanliga. Hans texter och musik rör sig inom ett brett konstnärligt spektra och vittnar om en ärlighet som berör på djupet.”

   • Malin Lagergren Förvaltningschef
    070-312 41 06
    malin.lagergren@regiondalarna.se
   • Mursal Isa (MP) Ordförande
    070-779 49 77
    mursal.isa@regiondalarna.se
   • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
   Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
   Tillbaka