Tomater, soja, mandlar och hela linfrön sänker kolesterolet

Pressmeddelande – 14 april 2021

Forskare vid Vårdcentral Svärdsjö har gjort en systematisk översikt över vilka livsmedel som påverkar LDL-kolesterolet i blodet – vilken är en väletablerad riskfaktor för sjukdomar i hjärta och kärl.

Malin Schoeneck, AT-läkare i Falun, och David Iggman, distriktsläkare vid Vårdcentral Svärdsjö och disputerad forskare vid CKF-primärvård, har under 2018 till 2020 undersökt vilka livsmedel som påverkar det så kallade LDL-kolesterolet.

LDL är ett av de lipoproteiner som transporterar kolesterol och andra fetter i blodet. Nivåerna av LDL-kolesterol speglar risken för åderförkalkning i bland annat hjärtats kranskärl. Patienter i primärvården frågar ofta om vilken mat som kan förbättra kolesterolvärdena.

Kokkaffe kan höja LDL-kolesterolet
Livsmedel som med hög tillförlitlighet visar sig höja LDL-kolesterolet är ofiltrerat kaffe såsom kokkaffe. Medan däremot tomater, soja, vissa nötter exempelvis mandlar samt hela linfrön har en LDL-kolesterolsänkande effekt.

Studien bekräftade också etablerad kunskap kring LDL-kolesterolsänkande effekter vad gäller livsmedel där högt innehåll av gelbildande fibrer, till exempel havre, korn och psylliumfrön har sänkande effekter, likaså livsmedel med tillsatta växtsteroler. Och att omättade fettsyror som till exempel flytande oljor är att föredra framför hårda fetter. Med något lägre tillförlitlighet konstaterades att socker har en viss LDL-kolesterolhöjande effekt, och att andra sorters fibrer, fullkorn, baljväxter, avokado, gurkmeja och grönt te har kolesterolsänkande effekter.

Är resultaten som förväntat eller blev ni överraskade av något ni hittade?

– Vi hade inte förväntas oss att gurkmeja skulle ha en LDL-kolesterolsänkande effekt, berättar Malin Schoeneck. Just de resultaten hade inte heller högsta graden av tillförlitlighet och skulle behöva studeras vidare innan man kan dra helt säkra slutsatser.

Studien har sammanställt kunskap från tidigare studier
Studien har sammanställt kunskap från tidigare publicerade studier. Det är en genomgång av tidigare behandlingsriktlinjer, systematiska översikter och enskilda studier.

– Vår förhoppning är att de kan bli en hjälp för de expertgrupper som skriver behandlingsriktlinjer, till exempel för högt kolesterol och för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Resultaten har också redan kommit till användning för en randomiserad studie på frivilliga patienter vid Svärdsjö vårdcentral som genomfördes 2018 till 2019. I den studien tog man blodprov på patienter före och efter att de fått skriftliga kostråd, men de resultaten är inte publicerade ännu. Den studien kan förhoppningsvis ge en fingervisning också om vilka kostråd som fungerar i praktiken för vår lokalbefolkning, berättar David Iggman.

Egentligen skulle Malin och David presenterat studien på en vetenskaplig kongress i Spanien förra sommaren, men den blev tyvärr inställd på grund av pandemin. Resultaten finns nu istället tillgängliga för alla att läsa.

Studien ”The effects of foods on LDL cholesterol levels: A systematic review of the accumulated evidence from systematic reviews and meta-analyses of randomized controlled trials” är publicerad i den vetenskapliga tidsskriften Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Länk till studien.

  • David Iggman Distr läkare, Vårdcentral Norslund-Svärdsjö
    073-818 11 82
    david.iggman@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka