Tre nya fall av coronavirus i Dalarna den 12 mars

Pressmeddelande – 12 mars 2020

Tre personer har testats positivt för det nya coronaviruset covid-19 i Dalarna, samtliga är smittade utomlands i områden där det sker smittspridning: ”Det var förväntat att vi skulle få fler fall,” säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare, Region Dalarna.

Ett par i 60-årsåldern har smittats i samband med en resa i norra Italien. Båda insjuknade med lätta luftvägssymptom, de mår under omständigheterna bra och är isolerade i sitt hem. Ytterligare en kvinna insjuknade på hemväg från en vistelse i Tyrolen, Österrike. Hon mår också under omständigheterna bra och är isolerad i sitt hem:

– Samtliga har gjort som man ska, kontaktat vården, hållit sig hemma och inte träffat andra. Vi har i nuläget ingen allmän smittspridning i Dalarna, men det är ändå viktigt att vi alla hjälps åt för att skydda särskilt våra äldre och andra människor i riskgrupper genom att stanna hemma om man har feber eller luftvägsinfektion, säger Anders Lindblom

Totalt har nu fyra personer konstaterats smittade av covid-19 i Dalarna.

Utifrån nya rekommendationer från Folkhälsomyndighetens fattades det igår onsdagen den 11 mars beslut om att införa besöksförbud på Region Dalarnas vårdavdelningar. Det vill säga avdelningar som har inneliggande patienter. Beslutet gäller tills vidare. Undantag kan göras för närstående till kritiskt sjuka patienter och sker först efter samråd med respektive avdelning.

Vad kan Region Dalarna berätta om patienter med covid-19?
Gällande patienter med coronavirus kan Region Dalarna uppge antal patienter, hur allvarligt sjuka de/de är och om den/de befinner sig på sjukhus. Vi lämnar aldrig ut personuppgifter om patienter på grund av patientsekretess. Människor i Dalarna ska alltid känna stort förtroende för vården och därför är patientsekretessen mycket viktig för oss.

Råd till allmänheten
Har du vistats i ett område med smittspridning eller har varit nära någon med covid-19 och har symtom som hosta, feber eller andnöd – ring telefonnummer 1177. För allmänna frågor om covid-19 kan du ringa telefonnummer 113 13.

För att få lämna prov krävs en bokad tid. Åk inte direkt till akutmottagning eller vårdcentral, utan ring 1177 så hjälper sjuksköterska dig vidare.

 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Anders Lindblom Smittskyddsläkare, Region Dalarna
  070-670 20 45
  anders.lindblom@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: