Ukrainska medborgare har rätt till sjukvård inom Region Dalarna

Pressmeddelande – 23 mars 2022

Ukrainska medborgare som kommer till Dalarna har rätt till subventionerad hälso- och sjukvård, det har har nu regionstyrelsen beslutat.
– Självfallet måste Region Dalarna ställa upp och göra vad vi kan. Vi är beredda att ta emot krigets offer, sjuka som inte kan vårdas i hemlandet och personer på flykt som behöver vård, men även vaccinera mot covid-19 och exempelvis mässling där det behövs, säger regionstyrelsens ordförande, Ulf Berg (M).

I avvaktan på eventuella beslut från Migrationsverket har regionstyrelsen fattat beslutet att ukrainska medborgare, oavsett migrationsstatus, ges rätt till subventionerad hälso- och sjukvård i samma utsträckning som asylsökande eller personer som fått tillfälligt uppehållstillstånd genom EU:s massflyktsdirektiv.

Beslutet sker i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att undvika smittspridning av potentiellt allvarliga infektionssjukdomar, samt för att ge en rättvis hälso- och sjukvård till människor oavsett migrationsstatus.

Det innebär tillgång till all sjukvård och tandvård för barn som inte har fyllt 18 år, kostnadsfria hälsoundersökningar oavsett ålder, samt för vuxna vård som inte kan vänta och gratis mässlingsvaccin.

Beslutet togs den 18 mars och gäller till regionfullmäktige tar liknande beslut den 25 april.

SKR, Socialstyrelsen, Migrationsverket och Folkhälsomyndigheten diskuterar vilka rättigheter personer som anlänt viseringsfritt till Sverige har gällande hälso- och sjukvård, men det finns i nuläget ingen tidplan eller besked om eller när ett beslut kan komma.

• Sofia Jarl ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (C), Region Dalarna
    sofia.jarl@regiondalarna.se