​Ungdomsmottagningen i Borlänge firar 50 år

Nyhet – 4 september 2020

Den här veckan firar Ungdomsmottagningen i Borlänge 50 år. Det var dessutom landets första ungdomsmottagning. Grundaren var läkaren Gustaf Högberg.

Hur har verksamheten utvecklats under de här 50 åren?

- Under åren som gått har verksamheten utvecklats från att ha varit en verksamhet associerad med nästan enbart kropp och sexualitet till en arena där ungdomar kan söka för att få hjälp även med psykisk hälsa/ohälsa. Det preventiva arbetet har alltid varit grunden i uppdraget men den behandlande delen har fått allt större plats de senaste åren, och personalstyrkan har fördubblats, säger Lena Öjehagen, avdelningschef för Ungdomsmottagningen Dalarna Mellersta.

Vilka frågor/ärenden kom ungdomar med då och skiljer dig sig något hur det ser ut idag?

- När vi tittar på filmklipp som finns från 1970 så intervjuas ungdomar om varför de sökt till Ungdomsmottagningen och det är faktiskt samma sökorsaker som idag. Prestationer, stress, oro och preventivmedel, är och var vanliga sökorsaker. HBTQ-frågor och hedersrelaterad problematik är något som vi sett mer av på senare år men med det sagt betyder det inte att det inte fanns redan på 70-talet.

Hur ser verksamheten på framtiden?

- Ungdomsmottagningen är redan en naturlig arena för ungdomarna och vi har ett gott rykte. "Bygden är stolta över er" säger projektledaren för Ungdomshälsan Marie Kindström Olsson när hon och två kollegor kommer för att, i liten skala, fira Ungdomsmottagningen Borlänge 50 år. "Grundfundamentet i Ungdomsmottagningen är stabilt och det ska vi inte ruska omkull utan snarare bygga på" menar verksamhetschef för Ungdomsmottagningen Gunilla Forsling.

- Vi deltar nu i ett projekt som kallas för Ungdomshälsa där vi ska öka samverkan mellan oss, skola och socialtjänsten. Fokus i projektet är att det ska bli ännu bättre för ungdomen och att vi ska kunna erbjuda fler insatser på ett och samma ställe. Vi ser fram emot att under våren 2021 få fira vår 50-årsdag med en stor fest och att samtidigt kunna inviga Ungdomshälsan.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: