Unik kurs i nuklearmedicin i Falun

Pressmeddelande – 21 oktober 2019

För första gången genomförs det i Falun en ST-kurs i nuklearmedicin, med utgångspunkt från ett länssjukhus.
– Vi är glada att tillsammans med Uppsala universitet, PET-centrum i Uppsala och Örebro universitet kunna erbjuda ST-läkare en utbildning inom nuklearmedicin, säger Mats Stenström, legitimerad sjukhusfysiker, Bild- och funktionsmedicin Falun.

Genom att använda nuklearmedicinska metoder, baserade på gammakamerateknik, går det att få information om funktion, ämnesomsättning och cirkulation på en undersökt kroppsdel. Själva undersökningen går till så att man för in ett läkemedel med ett radioaktivt ämne i blodet. Halten av radioaktivitet är låg och inte skadlig för kroppen. Med hjälp av en gammakamera fångas sedan strålningen i det aktuella området som ska undersökas, och man får bilder av kroppsdelen och hur den fungerar.

De vanligaste nukleärmedicinska undersökningarna är skelettscintigrafi och hjärtscintigrafier. 

Nuklearmedicinen är på ständig tillväxt och det sker också en stor utveckling av området inom PET/CT (positronemissionstomografi, PET, kombinerad med datortomografi) som är en kraftfull metod för diagnostik av flera sjukdomstillstånd.

Kursen är unik i sin inriktning. Det finns enbart ett fåtal utbildningsplatser för landets ST-läkare som vill fördjupa sig inom nuklearmedicin vilket försvårar rekryteringen.

– I kursen fokuserar vi på funktionella undersökningar som hanteras inom nuklearmedicin på ett länssjukhus, men vi lyfter samtidigt in framtidsperspektivet med PET. Vår förhoppning är att kursen ska bli återkommande, säger Mats Stenström.

Kursen pågår mellan den 22 och den 24 oktober.

–Vi ser ett stort behov av att introducera ST-läkare för detta mycket intressanta och spännande område. Kursen vänder sig till ST-läkare i bild-och funktionsmedicin, nuklearmedicin, radiologi eller klinisk fysiologi.

 • Mats Stenström leg. sjukhusfysiker, Bild- och funktionsmedicin, Region Dalarna
  073-062 84 00
  mats.stenstrom@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: