Småhusbyn i Uddebo under uppbyggnad. Foto: Sara Gust

Utställningen En annan landsbygd kommer till Dalarna

Pressmeddelande – 21 september 2021

Den 28 september öppnar utställningen En annan landsbygd i Wallénhallen i Leksand. Det är en utställning som visar sju initiativ som alla på olika sätt arbetar för att förädla och utveckla områden på landsbygden. "Eftersom Dalarna är en plats med mycket landsbygd, med både de möjligheter och utmaningar som det innebär, är det väldigt roligt att den här välgjorda utställningen visas här. Den lyfter viktiga frågor och inspirerar till en levande landsbygd" säger Emelie Lilja, bild- och formkonsulent, Bild och form, Region Dalarna.

Utställningen vill visa ett alternativt synsätt på landsbygden, som ibland beskrivs som stagnerad, och uppmärksamma att det just nu pågår flera utvecklingsprojekt där verksamheter, platser och bostäder växer fram. Initiativ där grupper tillsammans skapar ett hållbart, kreativt och socialt liv i sin bygd. Genom att synliggöra dessa vill utställningen skapa förståelse för hur, och med vilka medel och resultat, man kan arbeta med lokal planering och utveckling idag. Utställningen vill även väcka frågor om huruvida staden är svaret på hållbar utveckling, och om lokala lösningar kan ge svar på globala problem.

   Medverkande i utställningen är:
   Egnahemsfabriken på Tjörn
   R:ekobyn i Röstånga
   Hogslätts Vänboende i Bottna
   Chalmers Arkitektur
   Byns-DNA i Kvarnvik
   Väveriet i Uddebo
   Småhusbyn i Uddebo

   Utställningen visas i samband med Dalarnas Formvecka 2021, som i år har tema berättelser från landsbygden: hantverk, form, design, arkitektur i det lilla eller stora. Utställningen har tidigare visats på Rian designmuseum i Falkenberg och Form/Design Center i Malmö. Den är producerad av Rian designmuseum i samarbete med arkitekten Angelica Åkerman, med stöd från ARQ – Stiftelsen för arkitekturforskning.

   • Emelie Lilja Bild- och formkonsulent
    072-083 22 06
    emelie.lilja@regiondalarna.se
   • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
   Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
   Tillbaka