Vaccinationsläget i Region Dalarna: 1 april 2021

Pressmeddelande – 1 april 2021

Region Dalarna publicerar varje vecka aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19. Uppgifterna kommer att publiceras helgfria torsdagar på regiondalarna.se

Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många har fått en första dos: 40 235*
  • Varav 15 748* har fått en andra dos också

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Aktuellt gällande vaccination mot covid-19:

  • personer från 75 år och uppåt vaccineras just nu
  • vårdnära personal i Region Dalarna (se nedan)

Vaccinationsbokningen för 70-74-åringarna öppen

Den som är mellan 70 till 74 år kan nu själv boka tid för vaccination mot covid-19 genom att logga in på e-tjänsterna på 1177.se. Den som inte kan boka via e-tjänsterna får hjälp att boka tid av Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88. Det går inte att ringa till vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen på 1177 för att boka tid.

Så här går det till: Logga in på 1177.se. Klicka på din vårdcentral och välj ”Boka tid för vaccination mot covid-19”. Har du inte e-legitimation och behöver hjälp att boka tid? Ring Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88. Telefonsupporten har öppet vardagar 08:00-16:00. Telefonsupporten håller öppet även långfredag (2 april) och annandag påsk (5 april).

Vaccination av 70-74-åringarna och 75-79-åringarna pågår parallellt

Erbjudande om att boka tid för 70-74 år gick ut innan alla som är 75 år eller äldre har fått sina första vaccindoser. Det är förståeligt att det väcker frågor, men vårdcentralerna har avsatt vaccinationstider för gruppen 75 plus som kallas via brev eller telefon. Enligt plan kommer samtliga i gruppen 75 och äldre få erbjudandet senast nästa vecka, vecka 14.

– Region Dalarna gör på det här sättet för att tillgången på vaccin just nu är god och att vi vill hålla ett så högt vaccinationstempo som möjligt, säger kommunikationsdirektör Henrik Pederby.

Vaccination av vårdnära personal i Region Dalarna

För att säkerställa patientsäkerheten och en god arbetsmiljö kommer nu vårdnära personal med huvudsaklig placering på covid-avdelningarna att vaccineras. Tidigare uppgift om upprättandet av en restlista för vaccination gäller därför inte längre.

– Det är av vikt att personal som huvudsakligen arbetar med vård av covidpatienter vaccineras skyndsamt samt att personal med nära vårdarbete vaccineras när det är möjligt utan att äventyra vaccination av personer som är äldre än 65, säger Ulf Berg, (M) regionstyrelsens ordförande.

Övrig hälso- och sjukvårdspersonal i vårdnära arbete är fortsatt prioriterade att få vaccin under fas 2. Om regionen får de utlovade vaccinleveranserna beräknas starten kunna ske under vecka 15.

Vaccinationsstatistik för Dalarna – andel av befolkningen, kommun och ålder

Region Dalarna redovisar hur vaccinationen framskrider i länet vad gäller åldersgrupper och kommunnivå. Cirklarna visar hur många i hela Dalarna som har fått dos 1 respektive dos 2.


  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: