Vaccinationsläget i Region Dalarna: 11 februari 2021

Pressmeddelande – 11 februari 2021

Region Dalarna publicerar varje vecka aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19. Uppgifterna kommer att publiceras helgfria torsdagar på regiondalarna.se

11 februari: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många har fått en första dos: 10 511*
  • Så här många har fått en andra dos: 5 995*

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Region Dalarna redovisar inte längre antal doser som levererats ut. Bakgrunden är att vi förra veckan redovisade uppgifter som visade att vi distribuerat ut färre doser än faktiskt antal vaccinerade (fler hade alltså blivit vaccinerade än antal doser som levererats ut). Diskrepansen kommer sig av att vi kan vaccinera fler doser per ampull än vad som är definierat från företaget. Uppgiften om hur många doser som levererats ut är därför inte relevant att redovisa.

Förtydligande av tidplan för vaccinering mot covid-19 i Dalarna – äldst först!

Folkhälsomyndighets nya prioriteringsordning som styr när olika grupper ska få vaccin och Folkhälsomyndighets rekommendation att personer över 65 inte bör vaccineras med Astra Zeneca vaccin mot covid-19 har gjort att Region Dalarnas tidplan för vaccination har förändrats:

  • Fas 2: 65 år och äldre vaccineras under februari till och med april – observera att de är de äldsta i gruppen som kommer att vaccineras först.
  • Fas 3: Övriga riskgrupper vaccineras under april till och med maj.
  • Fas 4: Allmänheten vaccineras under maj till och med juli.

– Hög ålder är den tydligaste riskfaktorn. Vi kommer därför börja med att kalla de som är 80 år och äldre först via brev eller telefon, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Därefter kommer de som är mellan 65 och 79 själv kunna boka vaccinationstid genom att logga in på 1177.se. Den som inte själv kan boka via e-tjänsterna kommer att få hjälp via telefon. Region Dalarna kommer att informera brett när vaccinationsbokningen öppnar. Fas 2-gruppen kommer att vaccineras under perioden februari till och med april.

Här på Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa exakt om vilka grupper som finns inom respektive prioriteringsfas.

Tillgängliga vaccin har effekt också mot ny virusvariant

Den brittiska virusvarianten är nu spridd i hela Dalarna. Totalt har 34 fall konstaterats i Dalarna och merparten har smittats i Sverige. Storbritanniens och även Folkhälsomyndighetens analyser tyder på att den muterade varianten kan vara mer smittsamt.

– Oavsett hur smittsamt virusvarianten är så är riktlinjerna för att förhindra smittspridning desamma – håll avstånd, tvätta händer ofta, stanna hemma om du känner det minsta symtom och prov ta dig, säger Anders Lindblom

De nu tillgängliga vaccinen mot covid-19 har effekt även mot den brittiska virusvarianten

Konsekvenser av besked om försenade leveranser

Besked kom nyligen från Folkhälsomyndigheten om att företaget Moderna inte kan leverera utlovad mängd vaccindoser i tid.

– Beskedet om förseningar i leveranser innebär förändringar på kort sikt. Längre fram kommer vi att få ökade vaccinleveranser vilket gör att detta besked inte påverkar Region Dalarnas tidplan på längre sikt, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: