Vaccinationsläget i Region Dalarna: 12 maj 2021

Pressmeddelande – 12 maj 2021

Region Dalarna publicerar vanligtvis aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19 på torsdagar. Eftersom Kristi himmelsfärdsdag infaller imorgon, torsdag den 13 maj, så publicerar vi uppgifterna redan idag.

Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

• Så många har fått en första dos: 109 268*
  • Varav 29 637* har fått en andra dos också

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Aktuellt gällande vaccination mot covid-19:

• personer från 60 år och uppåt vaccineras just nu
  • personal inom vård och omsorg vaccineras just nu
  • personer 59-18 år i riskgrupp vaccineras just nu

Region Dalarna uppmanar invånarna att undvika ombokningar för dos 2

Intervallet mellan dos 1 och dos 2 är satt för att ge vaccinet bästa möjliga effekt, att skjuta upp vaccinationen av dos 2 är därför inte tillrådligt:

– Vi får många förfrågningar om att boka om dos 2. Det är något vi vill undvika eftersom det inte finns någon garanti för att just det vaccin man ska ha finns tillgängligt vid en annan tidpunkt, säger Olof Ehrs vaccinsamordnare.

Endast i undantagsfall skall därför vaccinationstiden för dos 2 bokas om, giltiga skäl för ombokning är begravningar och sjukdom/vård.

– 46 procent har nu fått dos 1. Vi har hög vaccinationstäckning och vi har därför inte tillräckligt med vaccin för att starta fas 4 än. I de fall det finns luckor och vaccin över så ringer vi in de som är 57-58-59 år gamla, säger Olof Ehrs.

Sju istället för sex vaccindoser ökar vaccineringstakten

Region Dalarna ska nu ta ut sju doser vaccin ur varje ampull från Pfizer Biontechs vaccin mot covid-19. Varje ampull ger sju doser men i praktiken handlar det om sex doser, eftersom det oftast sker ett viss vaccinspill på till exempel nålspetsar vid injektion. Genom att göra på ett annat sätt så kan allt vaccin tas tillvara.

– Om vi gör så här ökar vi vaccineringarna med cirka 15 procent. Den här veckan innebär det 200 fler vaccindoser, säger Roger Larson, chefläkare.

Vaccinationsstatistik för Dalarna – andel av befolkningen, kommun och ålder

Region Dalarna redovisar hur vaccinationen framskrider i länet vad gäller åldersgrupper och kommun. Halvcirklarna visar hur många i Dalarna över 18 år som har fått dos 1 respektive dos 2.

• Presstjänst Presstjänst
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se