Vaccinationsläget i Region Dalarna: 13 augusti 2021

Pressmeddelande – 13 augusti 2021

Region Dalarna publicerar varje fredag aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19.

Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många har fått en första dos: 190 641*
  • Varav 138 527* också har fått en andra dos

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Aktuellt gällande vaccination mot covid-19:

  • personer från 16 år och uppåt vaccineras just nu

Vaccinering av dos 1 återgår till Region Dalarnas regi
Sedan början av juni har externa vårdleverantörer samarbetat med regionen för att vaccinera dalfolket. Från och med måndagen den 16 augusti kommer vårdcentralerna i Dalarna att ta tillbaka uppdraget med vaccinering av dos 1 mot covid-19.

–Vi har sedan en tid tillbaka haft ett bra samarbete med Doktor.se och Kronans Apotek för att vaccinera vår befolkning, något som har gått väldigt bra. Nu har vi i Dalarna vaccinerat en så stor andel av våra medborgare att Region Dalarna tar tillbaka uppdraget för vaccinering av dos 1, säger Lis Linnberg, samordnare Region Dalarna.

Och för de medborgare som redan tagit en första dos på Doktor.se och Kronans Apoteks vaccinationsplatser kommer det fortsatt vara där som de får sin andra dos. De externa vårdleverantörerna har kvar uppdraget att vaccinera dos 2 fram till 30 september.


Vaccinering av gymnasieelever fortsätter i kommunerna
Vaccineringen är inne i fas 4 och parallellt med att vuxna medborgare i Dalarna vaccineras kommer arbetet med att vaccinera 16-18-åringar att fortsätta runt om i kommunerna.

–Vi ser att antal fall har ökat under den senaste veckan, så det är oerhört viktigt att vi får upp andelen vaccinerade i regionen. Både vad gäller dos 1 och dos 2, för att hålla smittspridningen på låga nivåer inför hösten, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare Region Dalarna.

I Region Dalarna öppnades den 27 juni möjligheten för de över 16 år att vaccinera sig mot covid-19. Det har genomförts både genom tidsbokning och drop-in i några av Dalarnas kommuner. Insatsen har genererat att ca 2400 16-18-åringar har fått en första dos.

–Den fortsatta vaccineringen av 16-18-åringar kommer att se lite olika ut i kommunerna, beroende av vaccintillgången. Men även för yngre redan vaccinerade gäller att de som har tagit en första dos innan skolstart även får sin andra dos på samma ställe som den första, säger Lis Linnberg, samordnare Region Dalarna.

Vaccineringen av gymnasieelever kommer att påbörjas under nästa vecka i några av kommunerna. Övriga kommuner kommer att planera in vaccinering längre fram.


Vaccinationsstatistik för Dalarna – andel av befolkningen, kommun och ålder
Region Dalarna redovisar hur vaccinationen framskrider i länet vad gäller åldersgrupper och kommun. Halvcirklarna visar hur många i Dalarna över 18 år som har fått dos 1 respektive dos 2.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka