Vaccinationsläget i Region Dalarna: 15 april 2021

Pressmeddelande – 15 april 2021

Region Dalarna publicerar varje vecka aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19. Uppgifterna kommer att publiceras helgfria torsdagar på regiondalarna.se

Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många har fått en första dos: 64 701*
  • Varav 16 237* har fått en andra dos också

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Aktuellt gällande vaccination mot covid-19:

  • personer från 65 år och uppåt vaccineras just nu

Astra Zenecas vaccin ger ett bra skydd till gruppen 65 år och äldre

– Den absoluta majoriteten av de som har fått den ovanliga allvarliga biverkningen med proppar i kombination med låga blodplättar har varit yngre än 60 år, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare.

Efter en omfattande granskning rekommenderar Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin ska erbjudas till personer som är 65 år och äldre (födda 1956 eller tidigare).

– Det är äldre personer som löper störst risk att bli allvarligt sjuka och avlida i covid-19. Det här vaccinet ger ett mycket bra skydd mot allvarlig covid-19 redan efter en dos och minskar smittrisken mot spridningen av covid-19 i hela samhället, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare.

I mitten av mars pausade användningen av Astra Zeneca-vaccinet på grund av ett fåtal fallrapporter om allvarliga blodproppar i kombination med blödning hade rapporterats in.

Beslutet om att återuppta vaccinationerna med Astra Zeneca-vaccinet är grundat på den Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) utlåtande och avstämt med experter i både Sverige och andra länder. Den omfattande utredningen påvisar inte någon ökning av blodproppar hos vaccinerade personer. I Europa har Astra Zenecas vaccin getts i över 20 miljoner doser.

Vaccinationsinformation på 18 olika språk

I veckan gick informationsmaterial ut på 18 olika språk om vaccination och att 65 plus nu kan boka in sig för vaccinering mot covid-19. Informationen sprids via kommunerna och intresseorganisationer, samt av Region Dalarna.

– Det viktigt att vi når ut med information om vaccination till alla målgrupper, även de som inte har svenska som modersmål, säger Henrik Pederby, kommunikationsdirektör i Region Dalarna.

Vaccinationsstatistik för Dalarna – andel av befolkningen, kommun och ålder

Region Dalarna redovisar hur vaccinationen framskrider i länet vad gäller åldersgrupper och kommunnivå. Cirklarna visar hur många i hela Dalarna som har fått dos 1 respektive dos 2.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: