Vaccinationsläget i Region Dalarna: 17 september 2021

Pressmeddelande – 17 september 2021

Region Dalarna publicerar varje fredag aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19.

Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många har fått en första dos: 202 736*
  • Varav 186 959* också har fått en andra dos

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19 för personer som är 16 år eller äldre. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Aktuellt gällande vaccination mot covid-19:

  • personer från 16 år och uppåt vaccineras just nu

Ta chansen att vaccinera dig innan den 29 september!

Folkhälsomyndigheten och regeringen har nu kommit överens om att det är dags för ytterligare restriktioner att avvecklas.

Från och med den 29 september tas det allmänna rådet om att arbeta hemifrån bort, det blir också möjligt att ses på restauranger, utan krav på sittande servering, samt att gå på stora konserter och teaterföreställningar. För att nämna några lättnader.

– Vaccinering är den enskilt viktigaste handling man kan göra för att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. Jag vill verkligen uppmana alla som är ovaccinerade att passa på att skydda sig innan den 29 september, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare.

Restriktionerna kommer att avvecklas i fem steg. Det första steget togs i början av sommaren och det fjärde sker nu den 29 september.

– Den viktigaste förutsättningen för att vi fullt ut ska kunna återgå till en normal vardag är en hög vaccinationstäckning. Fler behöver därför vaccinera sig, särskilt gäller det de yngre och medelålders, säger Olof Ehrs.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya allmänna råd till vuxna som ännu inte har vaccinerat sig. Ovaccinerade vuxna uppmanas även fortsättningsvis att hålla avstånd till andra människor när det är möjligt, särskilt i kontakt med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

12–15-åringarna erbjuds vaccination mot covid-19

Igår kom Folkhälsomyndigheten beslut om att allmän vaccination mot covid-19 ska ske från 12-årsålder i Sverige. Rekommendationen är att 12-15-åringarna erbjuds vaccin i två doser:

– Elevhälsan kommer att involveras i det här arbetet, men vi återkommer med information exakt hur det kommer att gå till i Dalarna så snart vi vet, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Förtydligande till dalfolk som är vaccinerade i annat län

Hälso- och sjukvården i Dalarna genomför just nu en satsning för att få fler att vaccinera sig mot covid-19. Ovaccinerade personer får information om varför, hur, var och när de kan vaccinera sig. En del få brev, andra får samtal – det sker på olika sätt utifrån lokala förutsättningar.

Personer som är vaccinerade men har vaccinerat sig i någon annat län än i Dalarna, kan bortse från brevet.

Regionernas journalsystem är inte ihopkopplade med varandra. Vaccinationen registreras därför inte i hemlänet, utan i vaccinationslänet.

Vaccinationsstatistik för Dalarna – andel av befolkningen, kommun och ålder

Region Dalarna redovisar hur vaccinationen framskrider i länet vad gäller åldersgrupper och kommun. Cirklarna visar hur många i Dalarna över 16 år som har fått dos 1 respektive dos 2.
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka