Vaccinationsläget i Region Dalarna: 19 november 2021

Pressmeddelande – 19 november 2021

Region Dalarna publicerar varje fredag aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19.

Antal vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många har fått en första dos: 208 648*
  • Varav 201 857* också har fått en andra dos

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19 för personer som är 16 år eller äldre. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Aktuellt gällande vaccination mot covid-19:

  • just nu vaccineras personer från 12 år och uppåt

Nu har cirka 60 procent av länets 12-15-åringar fått dos 1

58 procent av Dalarnas 12-15-åringar har fått en första dos vaccin mot covid-19 och på vissa skolor har man nu påbörjat vaccineringen av dos 2:

– Vi ser att vaccinationsviljan är hög bland våra 12-15-åringar och samarbetet med skolorna har fungerat jättebra, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare.

För den som i är åldersgruppen 12-15 och inte vaccinerat sig mot covid-19 i skolan finns möjlighet att boka vaccinationstid hos vårdcentralen via 1177.se. För bokning och information besök:
Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 – 1177 Vårdguiden

Provtagning vid covid-19-symtom återinförs för alla

Smittspridningen i Europa ökar igen och Folkhälsomyndigheten gör nu bedömningen att en storskalig provtagning i Sverige återigen är aktuellt. Från och med den 22 november erbjuds provtagning vid nytillkomna covid-19-symtom för alla som är fem år och äldre.

– Vaccinerna är effektiva och skyddar bra mot allvarlig sjukdom. Vaccination minskar också risken att smitta andra betydligt, men en viss risk för smitta finns kvar. Om vi testar alla med symptom kan vi smittspåra kring alla fall, bryta smittkedjor och därmed minska smittspridningen, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare, Region Dalarna.

Läs mer i pressmeddelandet

Vaccinationsbevis från den 1 december

Folkhälsomyndigheten har lämnat in en hemställan till regeringen om att införa vaccinationsbevis för personer som är 18 år och äldre vid arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare.

– Genom en reglering av sammankomster med vaccinationsbevis eller deltagarbegränsningar minskar risken för en ökad smittspridning och därmed risken för en ökad belastning på en redan ansträngd hälso- och sjukvård, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Vaccinationsbevis så kallade ”Covidbevis” kan beställas på www.covidbevis.se.

– Alla över 12 år är välkomna att boka in sig för vaccination mot covid-19 via 1177.se e-tjänster. För de över 65 år – där det gått mer än fem månader sedan dos 2 – är det nu viktigt att boka in sig för en tredje dos och samtidigt få influensavaccin, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare.

Vaccinationsstatistik för Dalarna – andel av befolkningen, kommun och ålder

Region Dalarna redovisar hur vaccinationen framskrider i länet vad gäller åldersgrupper och kommun. Cirklarna visar hur många i Dalarna över 16 år som har fått dos 1 respektive dos 2.  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka