Vaccinationsläget i Region Dalarna: 20 maj 2021

Pressmeddelande – 20 maj 2021

Region Dalarna publicerar varje vecka aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19. Uppgifterna kommer att publiceras helgfria torsdagar på regiondalarna.se

Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många har fått en första dos: 114 922*
  • Varav 40 605* har fått en andra dos också

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Aktuellt gällande vaccination mot covid-19:

  • 57 år eller äldre kan nu bok tid för vaccination på 1177.se
  • 18–59 år med ökad risk att bli allvarligt sjuk i covid-19 får kallelse till vaccination

Nästan hälften av dalfolket har fått dos 1

I 9 av länets 15 kommuner har nu över hälften av befolkningen över 18 år fått en första dos vaccin mot covid-19. Totalt har hela 49 procent fått dos ett.
– Vaccin mot covid-19 räddar liv. Vi ser att i de äldre åldersgrupper som vaccinerats mot covid-19 så har smittspridningen gått ner, färre blir allvarligt sjuka och dör, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.
I veckan öppnade också bokningen på 1177.se e-tjänster för alla födda 1964, 57 år, och äldre och tiderna gick snabbt åt:
– Vaccinationsviljan är stor och vaccinationsarbetet i Dalarna går bra. Vårdcentralerna i länet gör ett fantastiskt arbete just nu, som parallellt med ordinarie vård också hanterar det här jätteuppdraget, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare.

Hög vaccinationsgrad i Jakobsgårdarna

Vaccinationsgraden i Jakobsgårdarna i Borlänge ökade efter riktade muntliga insatser.
– Det är mycket glädjande att se hur Jakobsgårdarnas vårdcentral med ett metodiskt kontaktarbete har lyckats att nå nysvenskarna i området med budskapet om vaccination. Vaccinationsgraden är lika hög i Jakobsgårdarna som i övriga Dalarna, säger Sofia Jarl (C), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Läs mer här: https://www.regiondalarna.se/press/nyheter-och-pressmeddelanden/hog-vaccinationsgrad-i-jakobsgardarna/

Ombokning av dos 2 försvårar och bromsar vaccinationstakten

Region Dalarna har sedan tidigare informerat om att det inte är tillrådligt att boka om vaccinationstiden för dos 2. Intervallet mellan dos 1 och dos 2 är satt för att ge vaccinet bästa möjliga effekt och det finns inte heller någon garanti för att just det vaccin man ska ha finns tillgängligt vid en annan tidpunkt.
Enstaka individer som fått dos 1 bokar nu själva om sig för dos 2 på dos 1-tider, det här förfarandet innebär att vaccinationstakten bromsas:
– En dos vaccin mot covid-19 skyddar bra mot allvarlig sjukdom och död. Det är därför viktigt att så många som möjligt får en första dos vaccin så snabbt som möjligt, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.
Endast i undantagsfall skall därför vaccinationstiden för dos 2 bokas om, giltiga skäl för ombokning är begravningar och sjukdom/vård.

Detta gäller för dos 2-tider
Den som fått dos 1 behöver inte själv göra något för att få dos 2. Tid för dos 2 får man antingen på plats vid vaccination av dos 1 eller så blir man kontaktad om tid i efterhand av sin vårdcentral. Det går att logga in på 1177.se för att se aktuell dos 2-tid.

Vaccinationsstatistik för Dalarna – andel av befolkningen, kommun och ålder

Region Dalarna redovisar hur vaccinationen framskrider i länet vad gäller åldersgrupper och kommun. Halvcirklarna visar hur många i Dalarna över 18 år som har fått dos 1 respektive dos 2.


  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: