Vaccinationsläget i Region Dalarna: 22 april 2021

Pressmeddelande – 22 april 2021

Region Dalarna publicerar varje vecka aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19. Uppgifterna kommer att publiceras helgfria torsdagar på regiondalarna.se

Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många har fått en första dos: 79 064*
  • Varav 17 883* har fått en andra dos också

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Aktuellt gällande vaccination mot covid-19:

  • personer från 60 år och uppåt vaccineras just nu
  • personal inom vård och omsorg

En tredjedel är vaccinerade med dos 1 i Dalarna

1,9 miljoner – 24 procent – av Sveriges befolkning har nu fått sin första dos vaccin mot covid-19. I Dalarna har en tredjedel – 34 procent – fått sin första dos.

– Det fungerar väldigt bra. Vi får ut vaccinet och vaccinerar prioriterade grupper. De allra flesta som vaccineras är också väldigt glada att de äntligen får ett skydd mot covid-19, säger Sofia Jarl (C), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Den tydligaste riskfaktorn för att utveckla allvarlig sjukdom och död i covid-19 är hög ålder. Enligt Folkhälsomyndighetens prioritetsordning ska den som har störst behov av skydd mot covid-19 erbjudas vaccin först. I Dalarna har nu 95 procent i gruppen 75 år och äldre fått sin första dos, 86 procent av alla i gruppen 70-74 år och 67 procent av alla mellan 65-69 år.

Vaccinerna fungerar bra, smittan och dödsfallen i covid-19 minskar i de grupper som fått vaccin.

– Det vi alla längtar efter nu är att det här ska vara över och att vi får umgås som vanligt igen. Det viktigaste just nu är därför att så många som möjligt får en första dos snabbt så att så få som möjligt blir sjuka, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Dags för personer mellan 60-64 år att vaccinera sig mot covid-19

Region Dalarna har börjat kalla personer mellan 60-64 år till vaccination mot covid-19. Kallelsen kommer framför allt via telefon, men kan också komma via brev. De som kallas är personer födda år 1957, 1958, 1959, 1960, 1961. I de fall man kallas via ett samtal visas telefonnummer 010-249 99 90 på displayen.

Inom kort ska också 18–59 åringar med sjukdomar eller tillstånd som ökar risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 erbjudas vaccinering.

Vaccineringen är gratis. Samtliga godkända vacciner mot covid-19 ger bra skydd mot allvarlig sjukdom redan efter en dos.

Sedan tidigare kan gruppen 65 år och äldre boka in sig genom att logga in på e-tjänsterna på 1777.se. De kommande veckorna parallell-vaccineras de olika åldersgrupperna. Väntetid i telefonsupporten kan förekomma om det är många som vill boka in sig samtidigt, just nu är det störst chans att komma fram på eftermiddagar tisdag till och med fredag.

Det går inte att ringa till sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller till sin vårdcentral för att boka tid.

Vaccinering är vägen framåt till att träffa nära och kära och det mest effektiva sättet för att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19.

Vaccinationsstatistik för Dalarna – andel av befolkningen, kommun och ålder

Region Dalarna redovisar hur vaccinationen framskrider i länet vad gäller åldersgrupper och kommunnivå. Cirklarna visar hur många i hela Dalarna som har fått dos 1 respektive dos 2.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: