Vaccinationsläget i Region Dalarna: 29 april 2021

Pressmeddelande – 29 april 2021

Region Dalarna publicerar varje vecka aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19. Uppgifterna kommer att publiceras helgfria torsdagar på regiondalarna.se

Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många har fått en första dos: 91 840*
  • Varav 20 980* har fått en andra dos också

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Aktuellt gällande vaccination mot covid-19:

  • personer från 60 år och uppåt vaccineras just nu
  • personal inom vård och omsorg vaccineras just nu
  • 18-59 år i riskgrupp kallas nu till vaccination

Inte tillrådligt att boka om vaccinationstiden för dos 2

Intervallet mellan dos 1 och dos 2 är satt för att ge vaccinet bästa möjliga effekt, att skjuta upp vaccinationen av dos 2 är därför inte tillrådligt:

– Det är jätteviktigt för individen att fylla på med dos 2 i tid för att få ett fullgott skydd mot covid-19. Om man inte gör det riskerar vi att smittspridningen i samhället inte avtar, att fler insjuknar och fler behöver vård, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Endast i undantagsfall ska därför vaccinationstiden för dos 2 bokas om, giltiga skäl för ombokning är begravningar och sjukdom/vård.

Region Dalarna klarade målet – 65 plus har fått dos 1 före aprils utgång

Region Dalarnas målsättning är att vaccinera gruppen 65 plus med dos 1 före aprils utgång. Enligt överenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och regioner, SKR, är målet att regionerna ska ha vaccinerat minst 80 procent av personer över 65 år med minst en dos senast den 16 maj 2021.

– Vaccinationsarbetet i Dalarna går mycket bra. Vi har nu klarat av – att med en hög vaccinationsgrad – vaccinera dos 1 till de över 65 år och klarar därmed både vårt eget och det nationella målet med god marginal, säger Sofia Jarl, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Region Dalarnas har nu vaccinerat 86 procent i gruppen 65-69 år med dos 1. Från 70 år och uppåt är över 90 procent vaccinerade med en första dos.

– Vi har klarat målet med råge och fortsätter nu med fas 3. Som vaccinationssamordnare vill jag rikta ett tack till alla som arbetar med vaccinationerna i länet, framför allt till vårdcentralerna, som förutom ordinarie vård också löst det här jätteuppdraget på ett utmärkt sätt, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare.

Folkmyndighetens nya anpassningar för den som fått vaccin mot covid-19

Tre veckor efter vaccinationstillfället kan den som vaccinerats med en första dosen smyga igång och träffa friska barnbarn och bästa vännerna inomhus, det meddelar nu Folkhälsomyndigheten. Smittspridningsläget i landet gör dock att det är viktigt att fortsätta vara försiktig: tvätta händerna ofta, håll avstånd, stanna hemma vid sjukdom och vid symtom testa sig.

På grund av smittskyddsläget i Dalarna rekommenderar Smittskydd Dalarna att vaccinerad personal inom vård och omsorg, som är nära kontakt eller hushållskontakt till en person med covid-19, stannar hemma från arbetet och testar sig.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för den som fått dos 2

Uppdaterad prognos för vaccination mot covid-19 – dos 1

Vaccinationsstatistik för Dalarna – andel av befolkningen, kommun och ålder

Region Dalarna redovisar hur vaccinationen framskrider i länet vad gäller åldersgrupper och kommunnivå. Cirklarna visar hur många i Dalarna över 18 år som har fått dos 1 respektive dos 2.  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: