Vaccination mot covid-19

Vaccinationsläget i Region Dalarna: 4 februari

Pressmeddelande – 4 februari 2021

Region Dalarna publicerar varje vecka aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19. Uppgifterna kommer att publiceras helgfria torsdagar på regiondalarna.se

4 februari: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många doser har distribuerats till SÄBO och vårdcentraler i länet: 12 300*
  • Så många har fått en första dos: 12 792*
  • Så här många har fått en andra dos: 2677*

*Att siffrorna talar för att Region Dalarna distribuerat mindre doser än vad som getts, beror på att det har varit möjligt att få ut fler doser per ampull än vad som var definierat från företaget. Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Boende på särskilda boenden har fått sin första dos
Boende på särskilda boenden för äldre i Dalarna (SÄBO) har nu fått sin första dos mot covid-19. Huvuddelen av de boende har även fått sin andra dos.

Vaccinering för de som har hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser pågår
Just nu pågår vaccination för de som har hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser från någon av kommunerna i Dalarna.

Vaccinering av vårdpersonal sker parallellt
Vaccination av vård- och omsorgspersonal i länets kommuner samt regionens hälso- och sjukvårdspersonal i prioriterade verksamheter är pågående och sker parallellt med övriga vaccinationer. Vårdpersonal får vaccinationserbjudandet av sin arbetsgivare och vaccinationen utförs på arbetsplats eller på vårdcentral.

Nya rekommendationer om vilka som prioriteras för vaccination mot covid-19
Den 4 februari gick Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer om vilka som ska prioriteras för vaccination mot covid-19. Skillnaden mot tidigare prioriteringsordning är att myndigheten sänker den tidigare rekommenderade åldern i den så kallade fas två till 65 år. Dessutom lyfts personer med vissa medicinska tillstånd eller sjukdomar in i gruppen, som alltså utvidgas till att omfatta fler än tidigare. Region Dalarna arbetar nu aktivt med att analysera vad detta kommer att innebära för Dalarnas kommande vaccinationer mot covid-19. Region Dalarna återkommer med mer information när analysen är klar.

Alla godkända covid-19-vacciner är effektiva
Skyddseffekt för ett vaccin betyder risk för att överhuvudtaget inte insjukna i sjukdomen. Astra-Zenecas covid-19-vaccin har en skyddseffekt som är något lägre än de två andra godkända vaccinerna. Exempelvis har Astra Zenecas vaccin en skyddseffekt på 65 procent. Men det är viktigt att framhålla att studierna på det vaccinet visar att ingen av de som insjuknat i covid-19 har behövts vårdas på sjukhus. Vaccinet skyddar alltså alla som tagit vaccinet mot allvarlig sjukdom.

– Alla godkända covid-19-vacciner är effektiva! De har högre skyddseffekt än till exempel de årliga influensavaccinerna, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare Region Dalarna.

Rekommendationer fortsätter gälla för de som fått vaccin
Just nu undrar många hur de som fått vaccin ska förhålla sig till rekommendationer. Vaccination innebär än så länge ingen förändring i förhållningssätt till rekommendationer utan alla ska fortsätta följa dem. Har du fått vaccin mot covid-19 ska du fortfarande följa alla gällande rekommendationer och rutiner.

Bedragare påstår att de är från 1177 Vårdguiden eller Region Dalarna
Polisen varnar för bedragare som ringer upp äldre personer och vill boka tid för vaccination. Vaccination mot covid-19 är gratis. Läs mer här om bedragare som påstår att de är från 1177 Vårdguiden

Har du frågor och funderingar om covid-19-vaccin?
På 1177.se finns faktagranskad och säker information om vaccination mot covid-19. Bland annat hur vaccin fungerar, godkända vaccin, och vilka som erbjuds vaccin först. Läs mer här om covid-19-vaccin .

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: