Vaccinationsläget i Region Dalarna: 6 maj 2022

Pressmeddelande – 6 maj 2022

Region Dalarna publicerar varje vecka aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19.

Antal vaccinerade mot covid-19 i Dalarna

  • Så många har fått en första dos: 222 433*
  • Varav 218 909* har också fått en andra dos
  • 167 206** har nu även fått dos 3

*Uppgifterna avser registrerade vaccinationer mot covid-19 för personer som är 12 år eller äldre. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer. **18 år eller äldre

Aktuellt gällande vaccination mot covid-19

  • Just nu vaccineras personer över 12 år med dos 1 och 2.
  • Personer över 18 år kan boka tid för dos 3 om det gått 3 månader från dos 2.
  • Personer som är 65 år och äldre (född 1957 eller tidigare) rekommenderas en andra påfyllnadsdos (dos 4).
  • Personer äldre än 18 år med måttlig eller allvarlig immunbrist, som till exempel personer med dialys eller avancerad hiv, rekommenderas en andra påfyllnadsdos (dos 4).
  • Personer som är äldre än 18 år med Downs syndrom rekommenderas en andra påfyllnadsdos (dos 4).

Viktigt att vaccinera sig inför semester och resor

– Vi vill påminna om att vaccination fortfarande är en av de viktigaste åtgärderna mot allvarlig sjukdom och sjukhusinläggning. Folkhälsomyndigheten ser också att det kan ske en viss ökning av covid-19 i maj, så ta de doser du erbjuds och vaccinera dig även om du haft covid-19, eftersom skyddet då blir bredare och mer långvarigt, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare.

Under sommarsemestern är det många som planerar att resa. De som ska resa utomlands kan enligt det aktuella landets inreseregler behöva vara vaccinerade med alla rekommenderade doser.
– Under sommaren och semester kommer det att finnas begränsade vaccinationsmöjligheter, så passa på att vaccinera dig innan dess. Nu är det också enkelt att vaccinera sig då många vårdcentraler erbjuder drop-in tider på många platser, inte bara på vårdcentralen utan även ute på offentliga platser, som exempelvis köpcentrum, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare.

Aktuella drop in tider hittar du här:
Boka tid för vaccination i Dalarna - 1177 Vårdguiden

Vaccinationsstatistik för Dalarna – andel av befolkningen

Från och med den första april klassas covid-19 inte längre som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Pandemin har gått in i en ny fas och Region Dalarna kommer därför att succesivt minska statistik-rapporteringen gällande vaccination mot covid-19.

Cirklarna visar hur många i Dalarna över 12 år som har fått dos 1 respektive dos 2. Cirkeln angående tredje dosen avser ålder 18 år och äldre.


Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka