Genom att erbjuda drop-in, extra öppettider och mobila vaccinationsbussar ökar Region Dalarna under vecka 11 tillgängligheten till vaccination mot covid-19 på vårdcentraler samt andra platser, däribland köpcentrum och butiker.

Vaccinationsvecka för dalfolket startar 14 mars

Pressmeddelande – 11 mars 2022

Vecka 11 är det vaccinationsvecka i Dalarna då det blir ännu lättare för dalfolket att vaccinera sig mot covid-19. ”Vaccinationen räddar liv. Vänta inte med att vaccinera dig”, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare Region Dalarna.

Genom att erbjuda drop-in, extra öppettider och mobila vaccinationsbussar ökar Region Dalarna under vecka 11 tillgängligheten till vaccination mot covid-19 på vårdcentraler samt andra platser, däribland köpcentrum och butiker.

– Under veckan är det aktiviteter på många platser i hela länet för att göra det extra enkelt att bli vaccinerad och det är möjligt att ta alla doser. Vi hoppas att alla som har möjlighet nu tar chansen att vaccinera sig när det är så enkelt och tillgängligt, för att skydda sig själv och andra, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare Region Dalarna.

– Nu blir det lättare än någonsin för dalfolket att vaccinera sig mot covid-19.

Läs mer här för att se vad som händer i just din kommun: Vaccination mot covid-19 i Dalarna - 1177 Vårdguiden

Vaccinationsveckan genomförs på uppdrag av regeringen där uppdraget leds av Folkhälsomyndigheten i samverkan med regionerna, länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Syftet är att öka kunskapen bland befolkningen om att det är viktigt med vaccination mot covid-19.

– Att vaccinera sig är och kommer även fortsatt vara den enskilt viktigaste åtgärden mot covid-19, säger Helena Ernlund.

Även personer som har genomgått sjukdomen behöver fylla på sitt skydd med vaccin mot covid-19.

–  Du som har varit sjuk i covid-19 har antikroppar som skyddar dig, men det skyddet avtar och därför behöver även du vaccinera dig för att få ett starkare skydd, säger Helena Ernlund.

Fortfarande är det mer än en miljon människor över 12 år i Sverige som ännu inte har fått sin första vaccindos mot covid-19.

–  De allra flesta har valt att vaccinera sig, men det finns grupper i samhället med en generellt lägre vaccinationstäckning där vissa ännu inte nåtts av möjligheten eller erbjudandet om vaccination. Andra har valt att avstå vaccinering. När Sverige nu gått in i en ny fas i pandemin och allmänna åtgärder för att minska smittspridningen upphört, är det särskilt viktigt att nå ut med information om nyttan med vaccination till så många som möjligt, säger Helena Ernlund.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka