På världsaidsdagen den 1 december uppmärksammar vi personer som lever med hiv och minns de som har gått bort i aids.

Vad vet du om hiv och aids?

Pressmeddelande – 1 december 2020

Idag, på världsaidsdagen den 1 december, uppmärksammar vi personer som lever med hiv och vi minns de som har gått bort i aids. 
– Det är viktigt att öka kunskapen om hiv och hur det är att leva med hiv i Sverige idag. Det finns fortfarande förutfattade meningar om sjukdomen, hur den smittar och hur man kan skydda sig, säger Pia Haqwinzon, hiv/STI-samordnare Region Dalarna.

Att leva med hiv i Sverige innebär något helt annat idag än det gjorde igår. Hiv går inte att bota, men dagens mediciner gör att det går att leva med hiv i Sverige i dag. Stora medicinska framsteg har gjorts sedan det första fallet av hiv upptäcktes i Sverige för mer än 30 år sedan.

– Om hiv upptäcks i tid kan man idag leva ett fullångt liv med god livskvalitet, även om det innebär en kronisk sjukdom med livslång medicinering. Generellt är behandlingen numera så effektiv att den sänker virusnivån till praktiskt taget noll, vilket betyder att risken att smitta andra är praktiskt taget obefintlig, säger Pia Haqwinzon.

I Sverige har de flesta som lever med hiv en välinställd behandling. Det är alltid den behandlande läkaren som bestämmer vilka förhållningsregler en person som lever med hiv ska leva efter. 

– Generellt kan man säga att personer som har välinställd hivbehandling inte behöver upplysa sexualpartners om att man har hiv. Man är heller inte tvungen att använda kondom, även om det finns andra skäl till att använda kondom vid tillfälliga sexualkontakter till exempel som skydd mot könssjukdomar eller oönskad graviditet, säger Pia.

Ökad kunskap kan minska diskrimineringen
Miljontals människor världen över lever idag med hiv. Ett 100-tal av dem bor i Dalarna. Att leva med hiv innebär ofta att bli bemött med okunskap, fördomar och obefogad rädsla eller avståndstagande.

– Det finns fortfarande många förutfattade meningar om vad sjukdomen innebär, hur hiv smittas och hur man kan skydda sig. Genom att prata om hiv kan vi bidra till att minska diskriminering av personer som lever med hiv och få fler att testa sig, säger Pia Haqwinzon.

Testa dig vid misstanke
Det vanligaste är att inte få några symtom i samband med att man får hiv. Hur lång tid det tar tills man känner av att man fått hiv varierar från person till person, men det kan handla om flera år.

– Misstänker man att man kan ha fått hiv ska man alltid testa sig. Det är det viktigt för att man ska kunna få behandling och för att undvika att sprida viruset vidare. Att testa sig är alltid gratis och kan göras på vårdcentralen. Man testas för hiv genom ett blodprov från armen, avslutar Pia Haqwinzon.

Om Världsaidsdagen
På Världsaidsdagen, World Aids Day (WAD), den 1 december uppmärksammas de som lever med hiv och vi minns de som gått bort till följd av aids. Dagen har uppmärksammats internationellt i över 25 år. Initiativet togs 1988 inom Världshälsoorganisationens (WHO) globala aidsprogram UNAIDS.


Relaterad information:

https://hiv-sverige.se/ Paraplyorganisation som rör frågor om hiv.
https://posithivagruppen.se/ Patientförening för de som lever med hiv.
http://www.hividag.se/ Folkhälsomyndighetens sida om hiv.
https://noaksark.org/stockholm/uu/ Här kan man läsa om studien u=u ” Undetectable = Untransmittable” eller som man säger på svenska ”Utan virus=utan risk”.

 • Pia Haqwinzon hiv/STI-samordnare Region Dalarna
  023-49 07 48
  pia.haqwinzon@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: