Viktigt att boka tid för påfyllnadsdos sex månader efter dos 2 – för att behålla gott skydd mot covid-19

Pressmeddelande – 6 december 2021

Nu kan alla 60–64-åringar, de som tillhör riskgrupp 18–64 eller har stöd enligt LSS/beslut om assistansersättning boka tid för en tredje dos vaccin mot covid-19 på 1177.se – om det gått minst sex månader sedan senaste vaccinationstillfället.

Just nu rapporteras om omfattande smittspridning och stor belastning på sjukvården i Europa, samtidigt ökar också fallen i Sverige. I Dalarna ökar smittspridningen inte fullt lika snabbt som i resten av landet, men mycket talar för att vi kommer att få se en liknande utveckling även här.

– Vi har nu en tidslucka där vi vill vaccinera så många som möjligt. Vi vet inte hur stor tidsluckan är så vi vill verkligen uppmana de som kan boka tid för dos 3 att göra det nu. Det är genom vaccination som du skyddar dig själv från att bli sjuk och minskar risken att smitta andra, säger Roger Larsson, chefläkare.

Rekommendationen är att erbjuda ett mRNA-vaccin mot covid-19. Det gäller oavsett vilken typ av vaccin som en individ har fått tidigare, en person som har fått två doser av AstraZenecas vaccin kommer alltså erbjudas vaccin från Pfizer eller Moderna.

Två doser vaccin ger ett gott skydd mot sjukdom för de allra flesta men skyddseffekten avtar med tiden och mer hos äldre personer samt riskgrupper.
– Skyddet mot covid-19 behöver förstärkas med en påfyllnadsdos sex månader efter dos 2, det är på samma vis som när skyddet behöver förstärkas med påfyllnadsdoser när man vaccineras mot till exempel hepatit, TBE eller stelkramp, säger Roger Larsson.

Den som är 65 år och äldre kan fortfarande boka tid för dos 3 om det gått minst fem månader från dos 2.

De som tillhör riskgrupp 18–64 har en ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 på grund av följande sjukdomar eller tillstånd:

  • kronisk hjärt- och kärlsjukdom inklusive stroke och hypertoni
  • kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma
  • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
  • kronisk lever- och njursvikt
  • diabetes typ 1 och typ 2
  • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling
  • Downs syndrom

Så här gör du för att boka covid-19 påfyllnadsdos

Du som fått dos 2 för mer än 6 månader sedan och är född 1957 till 1961, eller tillhör riskgrupp 18–64 eller har stöd enligt LSS/beslut om assistansersättning ska boka din påfyllnadsdos av covid-19 vaccin via e-tjänsterna på 1177.se.

Vaccinationstider fylls på dagligen. Det går att boka vaccinationstid på närliggande vårdcentral om det inte finns lediga tider på din vårdcentral.

Behöver du hjälp att boka kan du ringa Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88, öppettider vardagar 08:00-16:00. För närvarande har vi ett högt tryck vilket gör att svarstiden är längre än normalt. Vi ber om överseende för detta.

Många ringer till länets vårdcentraler eller till sjukvårdsrådgivningen på 1177 med frågor om vaccination. De kan inte svara på frågor gällande vaccination och det är viktigt att den som är sjuk och i behov av vård kommer fram i telefon. Frågor om vaccination, bokningsförfarande eller annat som rör vaccination mot covid-19 hänvisas till 1177.se.

Läs mer här: Boka tid för vaccination i Dalarna – 1177 Vårdguiden

Du som är yngre än 60 år, inte utpekad riskgrupp eller har stöd enligt LSS/beslut om assistansersättning ska inte boka tid för påfyllnadsdos än. Region Dalarna ber om respekt för prioritetsordningen.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka