Pilotprojektet "Service-BID - Levande orter med smarta servicelösningar" har under 18 månader testat om BID-modellen är en framgångsrik metod för utveckling av lokala servicelösningar på landsbygden. BID står för Business Improvement District och är en platsutvecklingsmodell som vanligtvis används i stadsmiljöer. För att se om BID-modellen kan bidra till att utveckla tillgängligheten till kommersiell service på landsbygden har orterna Grängesberg, Sollerön och Svärdsjö testat modellen under 18 månaders tid, mellan perioden 1 mars 2020 till 30 september 2021.
Den 9:e september 2021 diplomerades projektets tre orter Grängesberg, Sollerön och Svärdsjö för att ha genomfört med ett godkänt resultat BID-modellen. Projektet har visat att BID-modellen fungerar på landsbygden. Dels genom det strukturerade arbete som modellen bidragit till på orterna, men också då allt fler har valt att engagera sig i det lokala utvecklingsarbetet. På samtliga orter har man upplevt ett stärkt samarbete med kommun och näringsliv samtidigt som också tillit och samverkan ökat när gemensamma analyser och målbilder arbetats fram under processen.
Under projektets gång har respektive ort tagit fram en nulägesanalys samt en professionell affärsplan med tillhörande handlingsplan och byggt upp en samverkansorganisation som kommer att leda det fortsatta arbetet efter projektets slut. Efter genomförd BID-modell finns idag samverkansorganisationer på samtliga tre orter där kommuner och näringsliv finns representerade. I några av orterna har helt nya organisationer bildats, i andra har befintliga organisationer kompletterats med representanter från företag och offentlig sektor.
Resultatet av projektet blev att de tre deltagande orterna valde att arbeta indirekt och långsiktigt med insatser för att stärka den kommersiella servicen. Nya koncept togs fram för att nyttja besöksnäringen till att öka köpkraften och göra ortens servicepunkt till den naturliga mötesplatsen för boende och besökare samt dra nytta av stora genomfartsleder för att få förbiresande att stanna till. Att förbättra utbud, gestaltning och förvaltning av platser och den offentliga miljön identifierades som avgörande för att hantera effekter av en minskad befolkning och nya e-handelsbaserade köpmönster. En handbok har tagits fram i projektet för att underlätta genomförande av framtida Service-BID på landsbygden och sprida erfarenheter från projektet.