Plugga klart

Region Dalarna vill att fler ska kunna bidra till att regionens ungdomar får de bästa förutsättningarna att samla in kunskaper i skolan, öka sin valkompetens inför framtida utbildnings- och yrkesval och bli anställningsbara. För att göra det vill vi sprida de lärdomar som kommit ur projektet Plugga klart.

Under 2016-2018 arbetade ett 20-tal skolor med sammanlagt 700 elevdeltagare från Dalarnas kommuner med Plugga klart-projektet. Syftet med projektet var att med olika tidiga insatser förebygga framtida studieavbrott och utanförskap bland länets ungdomar. De deltagande skolorna har idag implementerat de arbetssätt och metoder som framgångsrikt testats under de tre projektåren. Projektet är nu avslutat men arbetet fortsätter och har blivit början på något större.

Vill du veta mer om Plugga klart?

I boken om Plugga klart Om mina ord kan hjälpa någon annan, vill jag gärna få berätta. (Funcke, 2018) skildras fyra skolors utvecklingsprocess på deras väg mot måluppfyllelsen. De lärdomar som har blivit synliga under arbetets gång beskrivs också.

Boken riktar sig till alla som kommer i kontakt med eller arbetar med ungdomar och skolrelaterade frågor i någon form. Exempelvis föräldrar, skolpersonal, politiker, myndigheter, organisationer, förbund och föreningar. Boken kan med fördel användas som inspiration och stöd i arbetet med att förbättra strukturer och förhållningssätt utifrån ett hållbart och kvalitetsanpassat arbetssätt. I boken ges bland annat åtskilliga exempel på hur vuxna, genom ett gott och individanpassat bemötande fått ungdomar, oavsett kön, funktionsvariation och bakgrund, att bli bekräftade varje dag och också få uppleva den magiska känslan av att få lyckas.  

Berättelser från deltagare

Boken har uppkommit ur en stark önskan om att få lyfta ett flertal av de människor som har varit involverade under projektåren. Bland dem finns elever, delprojektledare och skolledare. I boken skildras deras upplevelser, lärdomar och tankar om framtiden. Berättelser vars innehåll ger en djupare nyans till statistiken.

Ungdomars egna upplevelser

Madelene är en av de elever som har deltagit i projektet och som efter en ganska krokig skolgång fångades upp av delprojektledaren Lena. Tillsammans skapade de en struktur som gjorde att hon successivt började må bättre och orkade vara mer i skolan. Genom ett individanpassat stöd klarade Madelene att ta sin gymnasieexamen och idag är hon en yrkesverksam kock. Hennes berättelse är en av många som finns med i den här boken. För Madelene fanns heller ingen tvekan om att dela med sig av sin upplevelse och resa: ”Om mina ord kan hjälpa någon annan, vill jag gärna få berätta”. Och så fick det bli.

Beställ boken

Boken om Plugga klart Om mina ord kan hjälpa någon annan, vill jag gärna få berätta. (Funcke, 2018) finns tillgänglig kostnadsfritt.

Vill du beställa en kopia av boken skicka e-post till karin.funcke@regiondalarna.se, ange antal (max 3st/pers) och leveransadress.  

Boken om Plugga klart som E-bok  

Boken om Plugga klart som Pdf 

Föreläsningsbild, elev och projektledare

Föreläsningsserie i tre delar

Region Dalarna erbjuder föreläsningar som utgår från boken om Plugga klart.

Från start till mål! Erfarenheter från en treårig praktik.
”Fotbollsproffs – Det är inget riktigt yrke det!”
”Det kan ju faktiskt bli ganska bra ändå!” – Om vägen till att bli anställningsbar.

För att boka en föreläsning kontakta Karin Funcke, projektledare på Region Dalarna karin.funcke@regiondalarna.se

Tack vare Carina ser min framtid mycket ljusare ut nu än vad den gjorde förut"

"Nu har jag faktiskt en chans att komma in på en utbildning. Jag ser också så mycket fram emot  att få ett jobb efter det. Få arbeta så jag får in pengar. Då när jag gick i åttan tänkte jag inte ett skit på framtiden. Det var ju redan helt kört så jag behövde inte bry mig om att tänka framåt. Men nu…ja nu kan jag faktiskt göra det…och det känns så grymt bra.” Samuel Hammarbäck, deltagande elev.

"Jag har hört så många gåshudshistorier om hur det goda bemötandet kan göra skillnad"

"Elever som bedömts av skolan vara nästintill omöjliga fall. Elever som ej känner sitt värde. Genom ett bra bemötande inom projektets ramar har många av de här eleverna fått hjälp att kunna slutföra sin skolgång. Sådant är så häftigt." Göran Ehn, projektledare Plugga klart, Region Dalarna

Plugga klart

För att visa youtube-klipp måste funktionella kakor accepteras


Ändra inställningar för kakor

Dela:

Hade du nytta av informationen?