
Validering
Genom validering kan vi bättre ta tillvara på kompetens som finns i länet. Tillsammans med nationella, regionala och lokala aktörer skapar vi en infrastruktur för validering i arbetsliv och utbildning.
Beskrivning av satsningen
Förändringar på arbetsmarknaden kräver strategiska och samordnade insatser för livslångt lärande, omställning och utveckling. Med validering kan en persons kompetens, oavsett hur den har förvärvats, synliggöras och bekräftas så att personen kan komma vidare i arbetslivet eller till en utbildning.
Region Dalarna samverkar med nationella, regionala och lokala aktörer i Valideringslyft - en satsning för att skapa en nationell och regional infrastruktur för validering. Syftet är att säkra ett system för validering i Dalarna som är lika för alla, tillgängligt och kvalitetssäkert. Projektet pågår mellan december 2020 och december 2022 och leds av Myndigheten för yrkeshögskolan.
Mål med projektet
Målsättning är:
- Ökad förmåga att använda validering som en del i det regionala kompetensförsörjnings- och sysselsättningsarbetet
- Ökat antal genomförda valideringar
- Ett konkret och anpassat metodstöd samt ett kartläggningsverktyg i syfte att ta fram regionala utvecklingsplaner
Två års projektarbete sammanfattas på Sobonas valideringskonferens
Lagom till att Valideringslyfts-projektet började gå mot sitt slut bjöds förvaltningen in som talare på Sveriges största valideringskonferens arrangerad av Sobona den 9 november 2022. Ett ärofyllt uppdrag och en fin möjlighet att sammanfatta det genomförda projektarbetet. I föreläsningen lyftes bland annat betydelsen av en nära samverkan kring validering mellan aktörer på olika nivåer. Likaså vikten av att tillsammans bygga hållbara regionala stödstrukturer. Det för att kunna främja långsiktighet i arbetet. Vidare beskrevs hur förvaltningen, i samband med åtskilliga aktörer, arbetat för att uppnå just det inom branschvalidering kock i Dalarnas offentliga kök. För att ta del av föreläsningen i sin helhet se länk: https://sobona.se/vara-fragor/kompetensforsorjning/enklare-vag/konferenser/valideringskonferensen-2022/hallbar-kompetensforsorjning-genom-regional-samverkan
Regional samverkan kring validering - avgörande för hållbar kompetensförsörjning
Inför Sobonas nationella valideringskonferens den 9 november 2022 intervjuades förvaltningen bland annat om vilken roll regioner har när det gäller arbetsmarknad och kompetensförsörjning. Likaså om vilken betydelse samverkan mellan olika aktörer på olika nivåer har för att kunna nå framgång i det arbetet. För att ta del av hela intervjun, se länk: https://sobona.se/nyhetsrum/nyheter/2022-11-01-regionerna-har-en-viktig-roll-i-arbetsmarknadsfragorna-och-kompetensforsorjningen
Nyheter
26 augusti 2022
Dialogmöte 1 juni 2022 - validering i Dalarna
NyhetDen 1 juni genomförde Dalarnas valideringsnätverk det sjätte dialogmötet om validering i Dalarna. Läs mer om dagen här.
30 mars 2022
Valideringsvecka Instagram
NyhetUnder vecka 13 har det varit valideringsvecka på Region Dalarnas Instagram. För er som inte kunnat ta del av materialet där kan ni nu ta del av hela veckan även här på webben.
4 februari 2022
Uppföljningsmöte - Validering kock i offentliga kök i Dalarna
NyhetSammanfattning från uppföljningsmöte i februari 2022.
Regional kartläggning av validering kock
Sammanfattning från regional kartläggning validering kock i offentliga kök i Dalarna 8 september 2021.
Sammanfattning kartläggning kockRegional kartläggning av digital information
Sammanfattning från regional kartläggning av tillgänglighet till digital information om validering i Dalarna 7 juni 2021.
Sammanfattning regional kartläggningSkolverket: Valideringsarbete i teori och praktik
Webbaserad utbildning i validering som ökar kunskapen att kartlägga och bedöma individers kompetens.
Om utbildningen på skolverket.seLinnéuniversitetet: Validering i praktiken
Utbildning som handlar om hur en individs kunskaper och kompetenser kartläggs som ett led i en valideringsprocess.
Om utbildningen på lnu.seLinköpings universitet: Valideringsarbete i praktiken inom högskolan 7,5 hp
Kurens syftar till att bidra till ökad kunskap om hur validering och bedömning av reell kompetens för tillgodoräknande kan göras inom lärarutbildning.
Om kursen på liu.seValidering av reell kompetens
Valideringskartan är ett stöd för att hitta vägar till validering av reell kompetens för studier och arbete.
Läs mer om valideringskartanDalarnas valideringsnätverk
Dalarnas valideringsnätverk bildades 2017 och bestod initialt av representanter från Region Dalarna, Arbetsförmedlingen, Högskolan Dalarna och verksamheten Dala valideringscentrum (DVC). Syftet med nätverket var att tillsammans samverka kring och föra en dialog om validering Dalarna. Valideringsnätverket har fortsatt sin samverkan och sitt arbete även efter DVC:s avslut och arrangerade bland annat en valideringskonferens i november 2020. Utöver att fortsätta dialog och samverkan kring validering på strategisk nivå är samtliga tre aktörer involverade i arbetet med de aktiviteter som sker inom ramen för den regionala dialoggruppen om validering i Dalarna.
Regional dialoggrupp om validering i Dalarna
Sedan 2021 finns en regional dialoggrupp om validering. I dialoggruppen ingår, utöver Dalarnas valideringsnätverk, ett tjugotal valideringskunniga personer med olika funktioner från olika verksamheter runtom i Dalarna. Dialoggruppen har kontinuerliga möten där frågor kopplade till det fortsatta utvecklingsarbetet av validering i Dalarna diskuteras.
Dala valideringscentrum har drivits i två omgångar. Först i projektform under perioden februari 2014 till och med april 2016. Region Dalarna var projektägare och operativ utförare var DalaWux genom Malung-Sälens kommun. Huvudfinansiär var Tillväxtverket och Region Dalarna och Malung-Sälens kommun bidrog med ytterligare medel till projektet.
Under perioden augusti 2017 till och med juli 2019 drevs Dala valideringscentrum som en verksamhet med Malung-Sälens kommun som huvudman. Operativ utförare var Dala valideringscentrum och verksamheten finansierades av samtliga kommuner via Malung-Sälens kommun.
Dala valideringscentrum skapades initialt som en regional stödstruktur för validering. En stödstruktur som skulle hålla samman arbetet mellan stuprören. Det fanns även en långsiktig vision om att Dala valideringscentrum skulle bli en öppen arena för en mer effektiv dialog och samverkan kring utvecklingen av validering i Dalarna. Verksamheten Dala valideringscentrum avslutades då omförhandling om finansiering och ny huvudman inte nådde något resultat.
Dokument
Slutrapport "Validering en effektiv kompetensförsörjning (pdf, 18 sidor)
Rapport "Utvärdering av verksamheten i Dala Valideringscentrum" (pdf, 32 sidor)