Särskilt inventeringsstöd och stöd till företagsutveckling

Ett av de regionala företagsstöden för en hållbar tillväxt och balanserad regional utveckling är investeringsstöd till företagsutveckling. Det riktar sig till investeringar i privatägda små och medelstora företag i hela länet. Verksamheten ska bedrivas på marknadsmässiga villkor.

Vem kan söka?

små och medelstora företag, det vill säga:

• färre än 250 anställda
  • antingen en årsomsättning på högst 50 miljoner Euro eller en balansomslutning på högst 43 miljoner Euro per år.
  • Du som har ett privatägt litet eller medelstort företag. Du måste bedriva verksamheten på marknadsmässiga villkor och ha verksamhet i länet.

Hur stort är stödet?

Bidragsprocenten varierar utifrån behov, men ett företag kan under en treårsperiod få maximalt 1,8 miljoner kronor i bidrag.

Villkor för investeringsstöd

Varje ansökan prövas individuellt, där vi bedömer:

• om verksamheten bedöms bli lönsam
  • om varaktig sysselsättning kan skapas
  • om konkurrensförhållande påverkas
  • om affärsinriktningen och upplägget passar in i det regelverk som gäller för stödet

Vad kan du söka stöd för?

Exempel:

• byggnader
  • maskiner
  • inventarier
  • produktutveckling
  • marknadsföring (extra åtgärder)

Investeringar som gör den egna produktionen mer energieffektiv kan få stöd ur projektet Encom2020. Detsamma gäller utveckling av nya produkter och tjänster som är mer energieffektiva än de som annars finns på marknaden.

Begränsningar

Stöd beviljas inte till:

• reinvesteringar eller driftskostnader, t ex inköp av ny maskin när den gamla är utsliten
  • marknadsföringskampanj som normalt genomförs i verksamheten
  • köp av fastigheter, företag, konkursbon eller fordon
  • leasing
  • avbetalningskontrakt (godtas inte som finansiering)
  • eget arbete
  • driftskostnader

Regelverk

Gällande svensk förordning: SFS 2015:210 och SFS 2015:211. Stödformen omfattas av EU:s regler för försumbart stöd (EU) 1407/2013.

Ansök om Investeringsstöd till företagsutveckling

Till Min ansökan (tillvaxtverket.se)

Glöm inte att bifoga följande dokument till din ansökan:

Intyg om försumbart stöd (word, 2 sidor)

Om ni söker företagsstöd som överstiger 500 000 kr behöver ni även skicka med blanketten Förslag till kontrollant vid företagsstöd (pdf, 1 sida)

Hade du nytta av informationen?