Utvecklingsarbete pågår

Under 2021 pågår ett utvecklings- och förändringsarbete på museet. Arbetet syftar till att ta fram nya arbetsmetoder och ett nytt koncept för museet. Grundtankar i arbetet med ett nytt konceptet är: människan i fokus, samtida och historiskt perspektiv på psykiskt mående, delaktighet och museet som mötesplats.

Arbetsnamnet för konceptet är Måendets museum. På grund av det pågående arbetet har museet inte möjligt att ta emot några grupper. Vilket kommer att gälla till och med februari 2022. Under höst/vinter kommer museet att vara öppet i samband med arrangemang och programpunkter.

Öppettider & program

Utomhusutställning - vandring på Skönviksområdet

Mentalvårdsmuseets utomhusutställning berättar om sjukhuset och visar konstverk av Björn Jansson och av medlemmar ifrån RSMH Hoppets målargrupp. Utställningen visas på museets och den närliggande fastighetens verandor, samt i solpaviljongen. Tips: Kika in genom fönstren på museiverandan.

På Skönviksområdet finns ett tiotal skyltar försedda med QR-koder som är kopplade till information om det gamla sjukhusområdet. Vandringen tar cirka 1 timme. Tips: Starta din vandring vid museet, där finns en stor karta och mer information.

Karta Utomhusutställning
Bild på sjukhusområdet.

Tankeväckande historia ger plats för samtal

Mentalvårdsmuseet är ett psykiatrihistoriskt museum inrymt i en före detta vårdavdelning på Säters Sjukhus som öppnade 1912. Museet berättar om den tid då största delen av psykiatrins verksamhet bedrevs på stora mentalsjukhus.