utställning

Öppet torsdagar kl 10:00-15:00

Se vår nya basutställning och i projektrummet visas verk av deltagarna i RSMH Säters målarcirkel. Fri entré!

Öppettider och program

Mentalvårdsmuseet i Säter blir Måendets museum

Kultur-och bildningsnämnden fattade den 17 februari beslut om att Säters Mentalvårdsmuseum ska anta en ny verksamhetsinriktning och bli Måendets museum med syfte att skapa en gemensam historia kring vårt mående.

Måendet i alla dess former kommer att stå i centrum för det nya konceptet som kommer att ha ett historiskt såväl som nutida, forskande och framåtskridande perspektiv. Ledorden ska vara delaktighet, medskapande och demokrati. Arbetet ska utgå från frågeställningar kring människosyn och människovärde.

Läs nyheten i sin helhet

Utomhusutställning - vandring på Skönviksområdet

Mentalvårdsmuseets utomhusutställning berättar om sjukhuset och visar konstverk av Björn Jansson och av medlemmar ifrån RSMH Hoppets målargrupp. Utställningen visas på museets och den närliggande fastighetens verandor, samt i solpaviljongen. Tips: Kika in genom fönstren på museiverandan.

På Skönviksområdet finns ett tiotal skyltar försedda med QR-koder som är kopplade till information om det gamla sjukhusområdet. Vandringen tar cirka 1 timme. Tips: Starta din vandring vid museet, där finns en stor karta och mer information.

Karta Utomhusutställning
Startbild för filmen Psykiatrihistoria och kulturarv på urplay.se

Mentalvårdsmuseet och dess historia på UrPlay

UR kunskapskanalen har gjort ett program i åtta delar om Mentalvårdsmuseet, Säters sjukhus och dess historia. Medverkar i filmerna gör Mikael Eivergård, etnolog, Pia Karlsson, enhetschef allmänpsykiatrin Säter, Lars Ingvarsson, konstnär, Nils Erik Unnerud, f.d. anställd, RSMH Hoppet och Lars Andersson Schaar, Mentalvårdsmuseet.

Programmet spelades in den 20 april 2021 på Mentalvårdsmuseet i Säter.

Se alla avsnitt på urplay.se
Bild på sjukhusområdet.

Tankeväckande historia ger plats för samtal

Mentalvårdsmuseet är ett psykiatrihistoriskt museum inrymt i en före detta vårdavdelning på Säters Sjukhus som öppnade 1912. Museet berättar om den tid då största delen av psykiatrins verksamhet bedrevs på stora mentalsjukhus.