Museet är stängt just nu

Vi har stängt på grund av rådande situation med coronaviruset och pågående utvecklings- och förändringsarbete. Mentalvårdsmuseet kommer att öppna i ny form under namnet Mentalvårdsmuseet - måendets museum.

Utomhusutställning - vandring på Skönviksområdet

Museet har inför sommarsäsongen skapat en utomhusutställning. Den berättar om sjukhuset och visar också konstverk av dels Björn Jansson och av medlemmar ifrån RSMH Hoppets målargrupp. Utställning visas på museets och den närliggande fastighetens verandor, samt i solpaviljongen. Tips: Kika in genom fönstrena på museiverandan.

På Skönviksområdet finns ett tiotal skyltar försedda med QR-koder som är kopplade till information om det gamla sjukhusområdet. Vandringen tar cirka 1 timma. Tips: Starta sin vandring vid museet, där finns en stor karta och mer information. Klicka för att ladda ned karta över vandring.

Bild på sjukhusområdet.

Tankeväckande historia ger plats för samtal

Mentalvårdsmuseet är ett psykiatrihistoriskt museum inrymt i en före detta vårdavdelning på Säters Sjukhus som öppnade 1912. Museet berättar om den tid då största delen av psykiatrins verksamhet bedrevs på stora mentalsjukhus.