Bild på Säters sjukhusområde.

Tankeväckande historia ger plats för samtal

Mentalvårdsmuseet är ett psykiatrihistoriskt museum, inrymt i en före detta vårdavdelning på Säters Sjukhus, som öppnade 1912. Museet berättar om den tid då största delen av psykiatrins verksamhet bedrevs på stora mentalsjukhus.

Utomhusutställning - vandring på Skönviksområdet

Mentalvårdsmuseets utomhusutställning berättar om sjukhuset och visar konstverk av Björn Jansson och av medlemmar ifrån RSMH Hoppets målargrupp. Utställningen visas på museets och den närliggande fastighetens verandor, samt i solpaviljongen. Tips: Kika in genom fönstren på museiverandan.

På Skönviksområdet finns ett tiotal skyltar försedda med QR-koder som är kopplade till information om det gamla sjukhusområdet. Vandringen tar cirka 1 timme. Tips: Starta din vandring vid museet, där finns en stor karta och mer information.

Karta Utomhusutställning
Startbild för filmen Psykiatrihistoria och kulturarv på urplay.se

Mentalvårdsmuseet och dess historia på UrPlay

UR kunskapskanalen har gjort ett program i åtta delar om Mentalvårdsmuseet, Säters sjukhus och dess historia. Medverkar i filmerna gör Mikael Eivergård, etnolog, Pia Karlsson, enhetschef allmänpsykiatrin Säter, Lars Ingvarsson, konstnär, Nils Erik Unnerud, f.d. anställd, RSMH Hoppet och Lars Andersson Schaar, Mentalvårdsmuseet.

Programmet spelades in den 20 april 2021 på Mentalvårdsmuseet i Säter.

Se alla avsnitt på urplay.se