Kurbitsmålning pensel

Vecka 26 - Kurbitsmålning

En kurs där vi fördjupar oss i Dalarnas stolta penselhantverk kurbitsmålning. Du övar penselteknik och får grunder för att kunna utöva på olika material.

Ansökan stängd

Kurstid: 2024-06-24 - 2024-06-28

Omfattning 100%

Kursen Fullsatt

Ansökan stängd

Kursbeskrivning

Kursen vänder sig till dig som gillar måleri/pensel hantverk och vill få kunskap och färdigheter i ett gammalt hantverk. De första dagarna gör vi övningar på pappersunderlag, därefter kan man kanske börja måla något man har med sig. Det brukar vara väldigt olika hur långt alla hinner och det går bra att sitta på kvällar och måla.

Kurbitsmåleri kallas det folkliga och fantasifulla måleri som utövades av kringvandrande Dalmålare under 1700- och 1800-talen. Dessa prunkande och fantasifulla blomsterdekorationer kallades även rosmåleri och målades bl.a. på väggar, dörrar och möbler.

Att ta med

Naturligtvis får ni ta med er det ni vill måla på om det inte blir för stort! Vi målar med vattenbaserad färg på kursen så vill ni grunda något så köp vattenbaserad grund.

Materialkostnad

För målarunderlag, färg och två penslar betalar ni 500 kr som betalas direkt till kursledare på plats. 

Om kursledaren

Konstnären Britt-Marie Nilsson ”BRITTA I DALARNA”  från Nusnäs, Mora är konstnär och formgivare med rötter och kunskap i Dalarnas folkkonst och formtradition, kurbits och dalahästmålning. Britt-Marie lyfter kurbitsmåleriet till nya höjder. Fräckt, djärvt och vackert samtidigt som traditionen och ursprunget känns så självklart närvarande. Hon bygger vidare i sin egen tradition och blandar dalamåleriets penselhantverk med den grafiska kalligrafin.

https://www.brittaidalarna.se/

Facebook/Instagram: @brittaidalarna

Kontakt

Britta NilssonKursledare

E-post: b@brittaidalarna.se