Linnea - Vårdcentral Särna

Linnea gör sin ST-tjänstgöring inom allmänmedicin på Vårdcentralen Särna.

Linnéa Marschal

Hej Linnea, vem är du?
Jag är en 28 åring som har flyttat från ett jobb på narkosen i en storstad i Tyskland till en liten by i norra Dalarna, där jag bor med min sambo och våran hund.

Varför har du valt allmänmedicin?
Det kändes alltid svårt att välja en specialitet, då jag tycker att mycket är spännande.

Som allmänläkare får man jobba mycket brett och spela en nyckelroll i att erbjuda primärvårds tjänster vilket innebär förebyggande arbete, främja hälsa och att behandla många olika åkommor.

Varför just Dalarna?
Jag har haft en anknytning till Dalarna under hela min uppväxt, så att det kändes naturligt att söka jobb här. Dalarna erbjuder tillgång till fantastiska möjligheter till friluftsliv året runt med stor kontrast mellan årstiderna.

Varför Särna vårdcentral och vad är det bästa med att jobba i glesbygd?
I Särna möter man en bred variation av medicinska fall och får möjlighet att hantera allt från akuta situationer till långsiktig vård och man lär sig att vara flexibel och kreativ i sin praktik. Det finns ett starkt samarbete med kommunen, ambulansverksamheten och specialister på distans som bidrar till att säkerställa bästa möjliga vård för patienterna. Man jobbar med ett team av rutinerade sjuksköterskor som stödjer en i ens arbete.

Vårdcentralen blir en central del av samhället, där man känner sina patienter och deras behov, vilket jag tycker är en stor fördel med att jobba i glesbygden.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka en ST-tjänst inom allmänmedicin och framförallt vara verksam på en glesbygdsvårdcentral?
Jag skulle rekommendera att söka och prova! Att arbeta i glesbygden kan vara en utmanande men väldigt givande karriär. Det ger dig möjlighet att göra en verklig skillnad i människors liv, samtidigt som du upplever en stark känsla av gemenskap och meningsfullhet i ditt arbete.