Så arbetar vi mot välfärdsbrottslighet

Välfärdsbrott är när någon lurar till sig pengar från våra gemensamma system – till exempel inom vård, stöd eller bidrag. Det kan vara stora organiserade brott eller små fusk, men alla drabbar oss som samhälle.

Om välfärdsbrottslighet

Välfärdsbrott innebär att individer eller grupper lurar välfärdssystemet för att få pengar som de egentligen inte har rätt till. Det kan till exempel handla om att lämna fel information eller att dölja fakta när man söker bidrag eller ersättning. De som gör det kan vara privatpersoner, företag eller organiserade grupper. Ibland sker det av misstag, men det kan också vara planerat och systematiskt.

När utbetalningar sker felaktigt påverkar det hela det offentliga systemet negativt. Det innebär att mindre pengar blir kvar till vård, stöd och andra viktiga tjänster för dem som verkligen behöver hjälp. Det kan också försvaga invånarnas förtroende för offentliga institutioner som hanterar gemensamma resurser.

Struktur i arbetet

Arbetet mot välfärdsbrott behöver ske systematiskt med en tydlig struktur: att förebygga, upptäcka och hantera. Genom att arbeta förebyggande minskar vi risken för att brott sker. Med rätt verktyg och kunskap kan vi lättare upptäcka oegentligheter. När något misstänks finns rutiner på plats för att agera.

 

Illustration över de olika stegen i arbetet, förebygga, upptäcka och hantera.

Bilden visar att arbetet mot välfärdsbrott sker i stegen: förebygga, upptäcka och hantera.

Läs mer om hur vi arbetar i dessa olika steg

Att förebygga välfärdsbrott

Att upptäcka välfärdsbrott

Att hantera välfärdsbrott

 

Vill du läsa mer

Välfärdsbrottslighet | SKR, Välfärdsbrottslighet är demokratihotande

Välfärdsbrott | Brå - Brottsförebyggande rådet

Kontakt

Jessica Bäcklund

E-post: jessica.backlund@regiondalarna.se