Att förebygga välfärdsbrott

Förebyggande arbete är det mest effektiva sättet att motverka välfärdsbrottslighet. Genom kunskapshöjande insatser, riskanalyser, interna kontroller samt samverkan både inom och utanför organisationen skapas goda förutsättningar för ett strukturerat och framgångsrikt förebyggande arbete.

Intern styrning och kontroll

En tydlig och välfungerande intern styrning är avgörande i arbetet mot välfärdsbrottslighet. Det är viktigt att organisationen har styrdokument, riktlinjer och policyer som är lättförståeliga, förankrade och spridda i hela verksamheten. Ledningen har ett särskilt ansvar att skapa struktur, tydlighet och ett öppet arbetsklimat där fel kan lyftas och hanteras.

För att minska risken för överutnyttjande krävs att interna och externa regelverk är tydliga och relevanta. Regelverken bör ses över regelbundet utifrån verksamhetens risker. Det är också viktigt att externa aktörer får tydlig information om vilka regler som gäller.

Arbetet med intern styrning bör omfatta tre typer av rutiner:

  1. Förebyggande rutiner – hur risker identifieras, bedöms och hanteras innan problem uppstår.
  2. Rutiner vid incidenter – vägledning för hur man ska agera när misstanke om välfärdsbrottslighet uppstår.
  3. Rutiner för krishantering och uppföljning – hur verksamheten ska agera vid allvarliga händelser samt hur lärdomar tas tillvara och leder till förbättringar.

Riskanalys

Riskanalyser handlar om att identifiera och analysera riskområden i den egna verksamheten. I riskanalysen framkommer var åtgärder behövs och vilka som är högst prioriterade. Det kan handla om att se över och ändra arbetssätt eller rutiner men också att införa kontroller.

I Region Dalarnas arbete behöver vi utgå från att det finns risk för välfärdsbrottslighet i alla delar där det finns pengaflöden och utbetalningar, men även där det finns olika former av myndighetsutövning i form av tillstånd, tillsyn eller intyg. I Region Dalarna behöver risker för välfärdsbrott beaktas i den årliga riskanalysen som är en del av internkontrollen. 

Samverkan

Samverkan, både internt och externt, är strategiskt viktigt i arbetet mot välfärdsbrott. 

Intern samverkan - Inom kommuner och regioner behöver flera funktioner – exempelvis ekonomi, verksamhet, juridik och upphandling – arbeta tillsammans i riskbedömningar och uppföljningar. Genom att samla kompetens skapas en helhetsbild som stärker det förebyggande arbetet.

Extern samverkan - Samarbete med myndigheter som Polismyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan och IVO är nödvändigt. Idag begränsas detta av sekretessregler och otydliga informationsdelningsrutiner. Ett tydligare regelverk och ökad vilja till samarbete krävs.

Samordning och kunskapsdelning - Det behövs gemensamma forum och bättre överblick över bidrag och avtal. Samtidigt är erfarenhetsutbyte mellan kommuner och regioner viktigt för att lära av varandra och identifiera mönster i välfärdsbrott.

Utbildningsmaterial

Från fusk till systemhotande brottslighet. SKR

Vet du vem du gör affärer med? Ekobrottsmyndigheten. 

Möjliggörare för kriminella nätverk. BRÅ

Förebygga och motverka välfärdsbrottslighet. En vägledning för kommuner och regioner - SKR i samarbete med KPMG

Korruption i offentlig upphandling – vad är det och hur kan det förebyggas? Upphandlingsmyndigheten

Att förebygga välfärdsbrott och felaktiga utbetalningar av föreningsbidrag. pwc

Kontakt

Jessica Bäcklund

E-post: jessica.backlund@regiondalarna.se