Fiolspelare på sommaräng

SI-kursen: Kultur och natur i Dalarna

Sommarkurs i svenska för utländska studerande och personer med svenska som andraspråk. Kursen ges på språknivå B2

Kurstid

27 juni–15 juli 2023

Välkommen till Västerdalarna i midsommartid!

Malungs folkhögskola har länge hållit kurser i folkmusik, folkdans, hantverk och friluftsliv. Denna miljö sätter också tonen för sommarkursen i svenska, där fokus ligger på kreativa möten med kultur och natur.

Kursens innehåll

Deltagarna använder det svenska språket aktivt, såväl muntligt som skriftligt. Utgångspunkt för undervisningen är kulturutövares och kursdeltagares eget material. Vissa lektioner förläggs utanför klassrummet – den omgivande naturen fungerar då både som undervisningslokal och undervisningsmaterial.

En viktig del av kursen består av läsecirklar i mindre grupper och kreativt skrivande. Förutom prosa ägnar vi oss också gärna åt poesi och vistradition. Kontakter och samtal med författare och andra kulturutövare ingår, liksom studiebesök, filmvisningar och andra aktiviteter. Vi stiftar också bekantskap med dialekter i området.

Studiebesök genomförs exempelvis på Selma Lagerlöfs Mårbacka, Zorngården i Mora eller en traditionell fäbod. I kursen ingår också andra kulturaktiviteter i Dalabygden såsom folkdans, körsång, vissång eller järnsmide. En dag ägnas åt friluftsliv vid Hättsjöstugan (ägd av skolans kamratförbund) där fiske, bad, kanot, bastu och matlagning utomhus ingår.

Att upptäcka

Kursprogrammet är intensivt, men möjlighet till egen tid ges också. Skolan ligger naturskönt vid Västerdalälven på promenadavstånd från centrala Malung. Det finns cyklar och kanoter att låna för den som vill se mer av naturen och de vackra omgivningarna. På skolan finns ett bibliotek samt tillgång till datorer att använda under egen tid. Det pågår en sommarkurs i körsång samtidigt som denna kurs, vilket ger möjlighet till fina kulturmöten på skolan.

Lärare

Förutom folkhögskolans egna lärare kommer två SI-anknutna lektorer att arbeta på kursen. Vi använder oss också av gästlärare.

 

Citat från studieutvärderingar ”Läsa och Skriva i Dalarna” 2022:

”Det var de bästa tre veckorna i mitt liv.”

”Kursen överträffade mina förväntningar – en oförglömlig upplevelse!”

”Roligt, intressant och intensivt.”

 

Info om ansökan

Ansök till kursen genom att fylla i och skicka in ansökningsblankett till

maria.kapla@malungsfolkhogskola.se senast den 31 mars 2023. Ansökningsblanketten hittar du på hemsidan.

Ansökan behandlas endast tillsammans med språkintyg från lärare.

Betalande deltagare antas i mån av plats. Priset för kursen är 12 500 kr. I det ingår kost, logi, sänglinne och handdukar.

Frågor och information om kursen

Maria KaplaKursföreståndare

E-post: maria.kapla@malungsfolkhogskola.se