Dalabiblioteken utlyser skrivtävling för ungdomar

Pressmeddelande – 23 maj 2024

Dalabiblioteken öppnar upp för unga författartalanger i hela Dalarna genom att utlysa skrivtävlingen "Tvåtusen ord". Ungdomar i åldrarna 10-19 år har möjlighet att vinna 2000 kr genom att författa en novell.

Skrivtävlingen har sitt ursprung i Falulitt, som startade 2021 av biblioteken i Falun. Nu, som en del av Dalabiblioteken, sträcker sig tävlingen över hela Dalarna. Målet är att uppmuntra ungdomar att utforska sin kreativitet och utveckla sina skrivfärdigheter.

– Genom att erbjuda en plattform för unga att uttrycka sig hoppas vi främja både skrivande och läsande, säger bibliotekskonsulent Lina Josefsson, Region Dalarna.

    Tävlingsinformation

    Ungdomar i åldrarna 10-19 år uppmanas att skapa en novell med temat "När vi är tillsammans". Novellen ska inte överskrida 2000 ord. Tävlingen pågår från 1 juni till 1 september. Detaljerade instruktioner finns tillgängliga på dalabiblioteken.se. Vinnarna kommer att utses i september och indelas i tre ålderskategorier: 10-13 år, 14-16 år och 17-19 år, med ett första och ett andrapris i varje kategori.

    – Vi har sett flera deltagare som återkommande har skickat in bidrag och upplevt deras imponerande utveckling. Det vore roligt om de väljer att delta igen, säger Petra Mases från tidigare Falulitt.

      Jury och bedömning

      Juryn består av bibliotekarier inom Dalabiblioteken som alla jobbar med skrivfrämjande för unga. Novellerna kommer att bedömas utifrån deras innehåll, känsla och språk.

      – Vi hoppas att så många ungdomar som möjligt tar chansen att utmana sig själva genom att skriva en novell och att utforska glädjen i att hitta sin egen röst. Vem vet, kanske hittar vi även Dalarnas framtida litterära stjärnor bland deltagarna! säger Sofie Hermansson från Borlänge bibliotek.

        För mer information om tävlingen, besök dalabiblioteken.se/tvatusenord:
        Tvåtusen ord - Dalarnas bibliotek (dalabiblioteken.se)

        Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
        Tillbaka