Region Dalarnas logotyp.

Framgångsrikt arbete med AT-läkare ger 30 miljoner i statsbidrag

Pressmeddelande – 18 januari 2024

Socialstyrelsen har beviljat Region Dalarna över 30 miljoner kronor i statsbidrag efter att 2023:s mål om fler AT-platser i länet uppnåtts. ”För att få fler specialistläkare och stärka kompetensförsörjningen behöver regionerna öka antalet AT-platser, så Socialstyrelsens beslut välkomnas” säger Wolfgang Greger, AT-chef i Region Dalarna.

Under 2023 tillsattes 64 platser för allmäntjänstgöring (AT) i Dalarna, vilket är två fler än planerat. Tack vare det goda resultatet får Region Dalarna 30 miljoner kronor i statsbidrag.

– Det känns bra att Region Dalarnas arbete med att öka antalet AT-platser och samtidigt hålla en hög utbildningskvalitet har uppmärksammast och premierats, säger Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande.

– Sjukvårdens viktigaste tillgång är medarbetare och deras kompetens. Just nu saknas specialistläkare och det tar lång tid att få och göra AT. Bidraget blir ett bra stöd i arbetet med att fortsätta utöka antal utbildningsläkare och därmed antal framtida specialistläkare, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att fördela 252 miljoner kronor i statsbidrag till regionerna för att anställa fler AT-läkare. Bidraget är baserat på prestation och ges till de regioner som framgångsrikt ökat antalet AT-platser, jämfört med planerade antal, under 2023.

– Förra året var det planerade antalet tillsatta AT-tjänster i Dalarna 62 , så vi har uppnått vårt mål med marginal. Under 2024 planerar vi att anställa minst 62-63 AT-läkare inom Region Dalarna beroende på hur många sökande som klarar våra kvalitetskrav, säger Wolfgang Greger.

För uppnått mål om AT-rekrytering under 2022 fick Region Dalarna cirka 16 miljoner i statsbidrag. Ökningen för 2023 beror på att färre regioner ansökt om att få bidraget.

Positiva effekter av Region Dalarnas arbete med AT och BT

2023 placerade sig Avesta lasarett och Falu lasarett på en 11:e respektive 15:e plats i SYLFs (Sveriges yngre läkares förening) årliga ranking av Sveriges 67 AT-sjukhus. Mora lasarett placerar sig på en sjunde plats i den allmänna rankingen, och på en tredje plats gällande allmänmedicinavsnittet. Mora lasarett blev också årets bästa kliniska placeringsort 2023 för läkarstudenter enligt Medicinska studierådet och Uppsala universitet. Cirka 70 procent av AT-läkare i Falun stannar kvar i Region Dalarna för sin specialistutbildning.

– Vi på Centrum för läkarutbildning är stolta och glada över vårt arbete med utbildning av läkarstudenter och rekrytering av utbildningsläkare, både AT och på senare tid även BT som kommer att ersätta AT om några år. Ett stort tack går till alla handledare ute på sjukhusen som gör ett fantastiskt jobb, säger Wolfgang Greger.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka