Närbild på vaccinerad arm med plåster

Många vill vaccinera sig mot covid-19 och influensa i Dalarna

Pressmeddelande – 15 november 2023

Trycket på vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa är stort just nu i länet. "Det är positivt att många vill vaccinera sig och det är viktigt att äldre och riskgrupper får tillgång till vaccin först" säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare, Region Dalarna.

Intresset för att vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensa har varit högre än väntat i Dalarna och i resten av Sverige.

– Vaccinationstiderna har gått åt snabbt och vi arbetar för att kunna möta upp behovet genom att fylla på med tider på vårdcentralerna. Det är bra att så många vill vaccinera sig, men det är också viktigt att de äldsta och sköraste kan vaccinera sig först. Personer som inte ingår i någon riskgrupp bör vänta med att boka en vaccinationstid tills efter den 4 december, säger vaccinsamordnare Anette Westerlund, Region Dalarna.

Bokningstrycket är ofta högt i början av en vaccinationskampanj och just nu är vaccinationstiderna fullbokade på flera vårdcentraler. Tider släpps löpande och de som inte hittat någon ledig vaccinationstid att boka kan prova igen efter några dagar eller titta efter tid på en annan vårdcentral. Det går också bra att besöka drop-in vaccination på någon av de vårdcentraler som erbjuder det.

– Vaccinationerna kommer att pågå under hela vintern och det finns tillräckligt med vaccin för alla. Det kommer alltså att finnas tid för den som vill vaccinera sig, men alla kan inte vaccineras samtidigt. Därför vaccineras äldre och riskgrupper först, säger Fredrik Rücker.

Den 7 november 2023 började höstens vaccinationer mot covid-19 och influensa hos personer som är 65 år eller äldre och personer yngre än 65 år som tillhör riskgrupp.

Om vaccination mot covid-19 och influensa i Dalarna

  • Vaccinationstid bokas samt av- och ombokas enklast via 1177.se
  • Kom ihåg att av- eller omboka din vaccinationstid om du inte kan komma
  • Ring inte din vårdcentral för att boka tid för vaccination
  • Ring inte 1177 på telefon för att boka tid för vaccination

Personer som rekommenderas vaccination mot både covid-19 och influensa:

  • Personer som är 65 år eller äldre
  • Personer som bor på Särskilt Boende (SÄBO)
  • Personer som har ökad risk att bli allvarligt sjuka på grund av riskfaktor
  • Personer som är gravida

Personer som rekommenderas vaccination mot enbart covid-19:

Personer som är 50-64 år och aldrig blivit vaccinerade mot covid-19.

Övriga som inte rekommenderas vaccination men ändå vill vaccinera sig mot covid-19 och influensa bokar själva tid på 1177.se via sin vårdcentral. Du som inte rekommenderas vaccination uppmanas att vänta med att boka en vaccinationstid tills efter den 4 december, för att de som rekommenderas att vaccinera sig ska få göra det först.

Mer information om hur du bokar tid för vaccination: Vaccination mot covid-19 och influensa - 1177

Mer information om vaccin mot covid-19 och influensa: Dags för vaccination mot influensa och covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka