Region Dalarnas logotyp

Med anledning av Vårdförbundets stridsåtgärder

Pressmeddelande – 25 april 2024

Klockan 16.00 den 25 april 2024 trädde Vårdförbundets stridsåtgärder i kraft i Sveriges regioner. ”Vårt fokus är som alltid patientsäkerheten och att minimera påverkan för patienterna”, säger Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Stridsåtgärden består av:

  • blockad mot övertids- och mertidsarbete
  • blockad mot nyanställning.

Vilka verksamheter berörs?

Varslet omfattar medlemmar i Vårdförbundet inom avtalsområdet och följande befattningar/yrkeskategorier:

  • barnmorskor
  • biomedicinska analytiker
  • röntgensjuksköterskor
  • sjuksköterskor
  • samt i förekommande fall barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor med specialistfunktion inklusive chefer.

– Vår målsättning är att i så stor utsträckning som möjligt fortsätta driva våra verksamheter som vanligt. Vårdförbundets stridsåtgärder kan dock innebära förändringar för vissa planerade operationer, säger Åsa Dedering.

Vid eventuella förändringar kommer vården att ta kontakt med berörda patienter i första hand via telefon, i andra hand via 1177.se.

– Som invånare ska man som alltid söka vård när man behöver och komma på sina bokade besök och undersökningar om inget annat har meddelats, säger Åsa Dedering.

Region Dalarna har den 11 april tagit emot Vårdförbundets varsel om konfliktåtgärder. Bakgrunden är strandade förhandlingar mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner (SKR) på nationell nivå.

– Vi följer utvecklingen för att hantera de konsekvenser och effekter som stridsåtgärderna får hos oss. Vi har tät kontakt med SKR som fortsätter förhandlingarna om ett nytt avtal med Vårdförbundet, säger Magnus Darke, HR-direktör vid Region Dalarna.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka