Falu lasaretts huvudentré

Ny övervakningssal har öppnat på Falu lasarett

Nyhet – 7 februari 2024

Den sista januari i år öppnade en ny övervakningssal med tre vårdplatser på akutvårdsavdelningen på Falu lasarett. Här tar man emot patienter som inte har behov av intensivvård men som har ett högre vårdbehov än den på vårdavdelning.

De nya platserna öppnades 31 januari och bara en halvtimme från öppning kom rapport om en första patient. Sedan dess har salen haft patienter på plats. Patienterna kan komma från såväl medicin och kirurgi som från kardiologi, infektion och ortopedi. Kathrin Vega är första linjens chef på akutvårdsavdelningen (AVA) och är väldigt glad att övervakningssalen, eller ÖVA som den kallas, nu har öppnat.

– Vi tycker alla att det känns roligt att nu ha öppnat tre nya vårdplatser i och med övervakningssalen. Personalen är väldigt positiv och tycker det är spännande att få vara med och utveckla vården på Falu lasarett. Det har varit lätt att rekrytera och har funnits ett stort intresse, vilket är väldigt kul. Vi har sett att det finns ett behov på Falu lasarett att erbjuda en vårdnivå mellan vårdavdelning och intensivvård. Jag är därför väldigt glad att vi nu har öppnat ÖVA och därmed har utökat med tre vårdplatser på akutvårdsavdelningen, säger Susanne Magnusson, divisionschef medicin.

    På ÖVA finns alltid en sjuksköterska och en undersköterska på salen. ÖVA finns för den som behöver mer konstant visuell övervakning, till exempel en patient som kommer in för att hen har tagit giftiga substanser och behöver extra koll på medvetenhet och andning. De flesta patienter kommer direkt från akuten, men de kan också komma från intensivvårdsavdelningen (IVA) då de inte längre är i behov av intensivvård men behöver vara kvar något dygn på en högre vårdnivå.

    – Vi har sett att det finns ett behov på Falu lasarett att erbjuda en vårdnivå mellan vårdavdelning och intensivvård. Jag är därför väldigt glad att vi nu har öppnat ÖVA och därmed har utökat med tre vårdplatser på akutvårdsavdelningen, säger Susanne Magnusson, divisionschef medicin.

      Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
      Tillbaka