Ny utbildning för psykiatriundersköterskor startar hösten 2024

Nyhet – 31 januari 2024

Utbildningen, som är den första i Sverige med fokus på kroppsbaserade metoder, har utvecklats av Region Dalarna, Säters kommun och Dahlander kunskapscentrum. ”Behovet av specialistundersköterskor inom psykiatri är stort, så vi är mycket glada över att ha fått utbildningen beviljad”, säger Jeanette Hjortsberg, verksamhetschef för utvecklingsenheten psykiatri och habilitering.

Den nya yrkeshögskoleutbildningen för specialistundersköterskor inom psykiatrisk verksamhet fokuserar på kroppsbaserade metoder för hantering av traumatisk stress.

– Utbildningen omfattar metoder som ska fungera som stöd och komplement till behandling i den vardagliga omsorgen. Den kan handla om gynnsamma andningsövningar, avslappningstekniker, medveten rörelse, mindfulness anpassad för trauma, NADA-öronakupunktur och akupressur samt yoga anpassad för trauma. Det gör den här utbildningen unik, säger Kristina Ekenstein, utbildningsledare på utvecklingsenheten psykiatri och habilitering.

Utbildningen ger kunskap om psykiatriska diagnoser samt de neurobiologiska och fysiologiska processerna bakom dem, samt kompetens inom omvårdnad med ett helhetsperspektiv och fokus på den enskilda personen.

Den nya utbildningen ersätter den för skötare inom psykiatrisk verksamhet som avvecklades 2022. Säters kommun och Dahlander Kunskapscentrum kommer att stå som utbildningsanordnare. Kristina Ekenstein kommer att vara huvudlärare för utbildningen och är även involverad i innehållsplaneringen. Region Dalarna bidrar också med LIA-platser för praktik.

– Att klara bemanningen av hälso- och sjukvården i framtiden är en av de större utmaningar som regionen står inför – detta gäller inte minst inom psykiatrin. Jag är stolt över att Region Dalarna genom denna specialistutbildning möter upp behovet av välutbildade medarbetare inom psykiatrin, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Utbildningen startar i augusti 2024 och är på heltid under ett läsår. Den är berättigad till studiemedel och sker på distans med ungefär sex fysiska träffar. Riksintag gäller och förkunskapskrav är undersköterska.

Läs mer här: Yrkeshögskola | Säter kommun

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka