Från vänster KUT-studenten Eriola Haka, huvudhandledaren Sebastian Hedberg och KUT-studenten Aleksandra Kulenkova.

Nytt samarbete gör att utländska tandläkarstudenter kommer till Dalarna

Nyhet – 17 maj 2024

Utländska tandläkarstudenter gör sin praktiska tjänstgöring i Falun tack vare ett nytt samarbete mellan Folktandvården Dalarna och Karolinska Institutet. ”Det är en lyckad satsning, vi ser snabb utveckling hos studenterna och flera har visat intresse för att stanna kvar i Dalarna”, säger Tanja Soares Melancia, verksamhetschef på Folktandvården Origo Falun.

Under 2023 etablerade Folktandvården Dalarna ett nytt samarbete med Karolinska Institutet i Stockholm. Samarbetsavtalet innebär att tandläkarstudenter i KUT-programmet (Kompletterande utbildning för tandläkare med utomeuropeisk examen) får sin teoretiska utbildning i Stockholm och att Folktandvården Dalarna tar emot tandläkarstudenterna när de gör sin praktiska tjänstgöring.

Vid starten i februari 2024 anlände 15 tandläkarstudenter till Falun och Borlänge för sin 16 veckor långa praktik på handledningskliniken Folktandvården Origo Falun. Under praktiken arbetar studenterna i par och de har alltid en tandsköterska som assisterar dem under patientbehandlingar.

– Det fungerar jättebra med studenterna och de upplever att de får ut mycket av arbetet hos oss på Origo. Efter bara en månad såg vi väldigt god utveckling hos dem, säger Tanja Soares Melancia, verksamhetschef på Folktandvården Origo Falun.

Tandläkarstudenterna Eriola Haka och Aleksandra Kulenkova är nöjda med praktiken och tillgången till handledare som vägleder och stöttar dem i patientbehandlingar. Studenterna är delaktiga i valet av patienter så att de får erfarenhet av rätt typ av patientfall.

– Vi har fått stor möjlighet att utöva olika arbetsuppgifter under handledningen. Handledarna finns alltid på plats och bidrar med ett stort engagemang med allt vi behöver. Jag känner att jag har utvecklats mycket genom att diskutera och behandla olika patientfall, säger Eriola Haka.

Praktiken och tiden i Dalarna har överträffat båda studenternas förväntningar.

– Det är bättre än jag förväntat mig! Trevliga patienter, hjälpsam personal på kliniken samt vänlig och mysig miljö på Folktandvården Origo. Även Dalarna är så stort och vackert! Här vill jag resa runt på sommaren och upptäcka allt det vackra, säger Aleksandra Kulenkova.

– Jag var tveksam innan jag flyttade till Dalarna med tanke på att jag var bosatt i Stockholm. Tre och en halv månad kändes som en lång period att bo i Dalarna, men tiden har gått väldigt fort och nu är det kort tid kvar. Redan från första dag kände jag mig välkommen på Origo. Personalen är så trevlig och hjälpsam. Dessutom är naturen i Dalarna unikt med sina gröna skogar, fjäll och sjöar, säger Eriola Haka.

Under praktiken har tandläkarstudenterna också haft möjlighet att ta emot patienter på andra kliniker i Dalarna med långa väntetider.

– Patientresponsen på att behandlas av studenter har överlag varit positiv. Flera av tandläkarstudenterna har även visat intresse för att stanna kvar i Dalarna efter avslutad utbildning, säger Tanja Soares Melancia.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka