Region Dalarna gör lex Maria-anmälan

Pressmeddelande – 8 april 2021

En man med nageltrångsbesvär drabbades av cirkulationsstörning samt smärtor efter en nageltrångsoperation. Region Dalarna har vidtagit åtgärder samt gör en lex Maria-anmälan

En man född i början av 00-talet kom på remiss till Kirurgkliniken i Falun med anledning av långvariga nageltrångsbesvär. Han opererades dagkirurgiskt på Kirurgmottagningen med lokalbedövning. Efter att bedövningen släppt hade han kraftiga smärtor från tån och behövde komma på upprepade kontroller med anledning av konstaterat störd arteriell cirkulation till tån.

– Tåns cirkulation hämtade sig och såret läkte efter några månader, säger chefläkare Roger Skogman 

Cirkulationsstörning är ovanlig efter den här typ av operation. Man befarar att ingreppet utfördes på ett mer omfattande sätt än nödvändigt vilket sannolikt lett till en kärlskada med cirkulationsstörning som följd. Verksamheten har vidtagit åtgärder för att se till att fortsatta operationer sker på ett patientsäkert sätt.

Lex Maria är det vardagliga namnet på 3 kap. 5 § i patientsäkerhetslagen (2010:659), som innebär att vårdgivaren har skyldighet att till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anmäla om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom.

  • Roger Skogman Chefläkare
    023-491304
    roger.skogman@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: