Region Dalarna gör lex Maria-anmälan

Pressmeddelande – 21 juli 2021

En kvinna med ärftlighet för blodproppar fick trots det kombinerade p-piller utskrivna. Region Dalarna gör nu en lex Maria-anmälan i syfte att minska riskerna att liknande fall inträffar i framtiden.

Knappt ett år efter att kvinna börjat använda kombinerade p-piller insjuknar hon med huvudvärk. Hon söker vård och inledningsvis misstänker man en så kallad vaskulär huvudvärk, alternativt spänningshuvudvärk, och hon får prova smärtstillande läkemedel som bara ger måttlig effekt. Symtomen förvärras med illamående, kräkningar och sedermera dubbelseende, vilket gör att kvinnan söker ögonmottagningen där man vid ögonundersökning konstaterar tecken på högt tryck i hjärnan. Kvinnan remitteras för en skiktröntgen av hjärnan där man kan se en blodpropp i blodkärlen i hjärnan (sinustrombos). Kvinnan läggs därefter in akut vid medicinkliniken med blodförtunnande behandling och kompletterande utredning.

– Blodproppar är en ovanlig men allvarlig biverkan till kombinerade p-piller. Kombinerade p-piller bör därför inte skrivas ut till kvinnor som haft blodpropp tidigare eller har ökad risk för att få sådana till exempel som vid ärftlighet hos nära släkting. Region Dalarna gör därför en lex Maria-anmälan i syfte att minska riskerna att liknande fall inträffar i framtiden, säger Roger Larsson, chefläkare.

  • Roger Larsson Chefläkare, Division Primärvård, Region Dalarna
    072-141 66 22
    roger.s.larsson@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka