Händer som håller i en mobiltelefon.

Så söker du vård i Dalarna i sommar

Nyhet – 28 juni 2024

Under semesterperioden prioriterar Region Dalarnas hälso- och sjukvård den akuta vården och annan vård som inte kan vänta.

Antalet öppna vårdplatser är färre under sommaren och vård som kan vänta bokas in längre fram. Våra akutmottagningar och vårdcentraler hjälper dig om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka, men väntetiderna kan bli längre än vanligt.

På akutmottagningarna får som alltid patienter med akuta och livshotande tillstånd hjälp först. Bedömer vårdpersonalen att ditt behov inte är akut blir du hänvisad till vårdcentral eller jourmottagning istället. Ring 1177 för råd om du är osäker på om du behöver söka vård akut eller inte. Sjuksköterskorna på 1177 hjälper dig att bedöma dina symtom och kan lotsa dig vidare till rätt vårdnivå.

Många gånger kan du få en tid på en jourmottagning, istället för att åka till akuten. Det gäller besvär på kvällar och helger som inte kan vänta till nästkommande vardag då vårdcentralen öppnar. Ring 1177 för att få råd.

Det är inte alla sjukdomar och besvär som kräver sjukvård. Ibland kan du behandla dig själv hemma. På 1177.se kan du läsa mer om många sjukdomar och symtom och vad du kan göra själv.

Genom att söka vård på rätt sätt kan alla bidra till att de som är i störst behov av vård når hälso- och sjukvården först. Det är också viktigt att undvika att söka vård via flera kontaktvägar samtidigt för en och samma åkomma, eftersom det bidrar till en ökad belastning på vården.

Tveka inte att söka vård när du behöver – så gör du

  • Läs på 1177.se om sjukdomar, besvär, skador och hur du kan lindra symtom själv med egenvårdsråd och när du bör söka vård. Du kan också använda e-tjänster för att till exempel förnya recept och omboka eller avboka tider.
  • Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. De hjälper dig att bedöma dina symtom och ger dig råd kring var och hur du ska söka vård. Du kan ringa dygnet runt.
  • Kontakta din vårdcentral digitalt via 1177 direkt. Chatta med vårdpersonal som kan boka in dig till ett besök i vården vid behov. Du kan också ringa till vårdcentralen. Vårdcentralerna tar hand om de vanligaste hälsoproblemen, hänvisar och remitterar vid behov vidare till annan specialistvård.
  • Sök vård på en jourmottagning vid behov av vård på kvällar och helger som inte kan vänta till nästkommande vardag. Ring 1177 för att få råd.
  • Åk till akutmottagningen endast vid svår sjukdom eller allvarlig skada som inte kan vänta. Akutmottagningen prioriterar patienter med störst behov av vård först. Ring 1177 för råd om du är osäker på om du behöver söka vård akut eller inte. De hjälper dig att bedöma dina symtom och kan lotsa dig vidare till rätt vårdnivå.
  • Ring alltid 112 vid nödsituation eller allvarlig skada.

Mer information om hur du söker vård i Region Dalarna på 1177.se

Mer information om jourmottagningar och närakut i Region Dalarna på 1177.se

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka