Folktandvården Dalarnas logotyp

Upphandling av driften av tandvårdsklinikerna i Vansbro och Idre öppen för anbud

Pressmeddelande – 21 maj 2024

Från och med idag den 21 maj är det möjligt att skicka anbud för upphandling vad gäller tandvårdsklinikerna i Vansbro och Idre. Beslut om att upphandla driften av extern leverantör togs av tandvårdsnämnden den 15 februari 2024. ”Beslutet togs för att garantera fortsatt närvaro av tandvård i alla kommuner i Dalarna”, säger Mari Rustad (S), tandvårdsnämndens ordförande.

Upphandlingen annonseras den 21 maj och det är möjligt att skicka anbud fram till den 5 juli. Upphandlingen gäller totalt fyra år. Avtal tecknas med tandvårdsförvaltningen i Region Dalarna för hyra av lokaler med ett andrahandskontrakt samt hyra av inventarier.

Tandvårdsklinikerna i Vansbro och Idre har under flera års tid varit svåra att bemanna. Vansbro har varit utan fast tandläkare sedan mars 2018. Idre har varit deltidsbemannad med tandläkare några månader om året, men har nu saknat tandläkare i över ett år. Lösningen att upphandla driften har inte tidigare provats någon annanstans i Sverige.

– Jag tror att vi är först. Jag är själv väldigt spänd inför detta, säger Karin Gunnars Hellgren, tandvårdschef Folktandvården Dalarna.

Konceptet innebär ansvar för barn- och vuxentandvård, samt sista-hands-ansvaret för vuxna, på upphandlad klinik, där extern part hyr lokaler och utrustning i andra hand.

– Vi hoppas att det finns intresse att öppna en privat verksamhet. Det är ett bra alternativ, där man inte behöver gå in med eget kapital. Allt finns: lokaler, utrustning och patienter, säger Karin Gunnars Hellgren.

– Vårt uppdrag är att garantera tillgång till tandvård i hela Dalarna. Syftet att upphandla driften av klinikerna är att förbättra möjligheterna för invånarna i Vansbro och Idre samt närheten att få tillgång till tandvård. Målet är en jämlik tandvård för befolkningen i länets alla delar, säger Mari Rustad, tandvårdsnämndens ordförande.

Länk till annonser:

Idre: https://tendsign.com/doc.aspx?MeFormsNoticeID=20406

Vansbro: https://tendsign.com/doc.aspx?MeFormsNoticeID=20399

Kliniken i Vansbro har fem anställda och ansvarar för cirka 1450 barn- och ungdomar (3-23 år) och cirka 2 600 vuxenpatienter. Kliniken i Idre har en anställd och ansvarar för cirka 380 barn- och ungdomar (3-23 år) och cirka 1 600 vuxenpatienter.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka