Gul blomma i vas

Sommarkurser

Upplev våra underbara omgivningar och utveckla din passion, eller prova något helt nytt. Gå en sommarkurs på Fornby folkhögskola i sommar!

Här nedan ser du vilka kurser vi hade sommaren 2023. 

Beslut om vilka kurser vi har tänkt hålla sommaren 2024 kommer tas i november. 

Akvarell för nybörjare 

För dig som vill börja måla akvarell. Vi gör teknikövningar, går igenom färglära och tittar på akvarellfärgens egenskaper. Du får också möjlighet att prova olika slags akvarellfärger som kakor, akvarell på tub, akvarellpennor och akvarellkritor. Vi målar med penslar och svamp.

Vid fint väder ger vi oss ut i naturen och målar. Inga förkunskaper behövs. Material finns att låna. Det går också att köpa en del material på skolan.

Kursen har plats för 12 deltagare.

Kursledare: Lena Hallor 

 

Målarkurs

Både för den som är nybörjare och för den som kommit några steg längre. Vi utgår från landskap och stilleben både i Fornbys stora, fina ateljé och utomhus med stativ. Ta med eget målarmaterial. 

OBS! Endast vattenbaserade färger.

Kursen har plats för 15 deltagare.

KursledareGöran Rydén

 

Tälj till kök och trädgård

Under fyra sommardagar skapar vi vackra och personliga föremål till kök och trädgård. Vi täljer, sågar, hugger och borrar. Vi lär oss hantera och vårda våra verktyg på ett säkert sätt. Meningen är att du ska få utlopp för din kreativitet och skaparlust och utveckla ditt personliga formspråk. Inga förkunskaper krävs. 

Kursen har plats för 10 deltagare.

Kursledare: Simon Svennberg

 

 

Brodera mera

Kom och låt dig inspireras till fritt och roligt broderi. Vi låter hjärnan, handen och hjärtat arbeta och njuta med hjälp av nål och tråd. Kursen vänder sig till alla, oavsett om du är nybörjare eller van brodös. Under kursen provar vi de vanligaste stygnen, kanske de lite ovanligare och för den som vågar ett eget hittepå-stygn. Allt är tillåtet, huvudsaken är att du känner glädje i att brodera och åker hem med lusten till fortsatt broderi. 

Kursen har plats för 12 deltagare.

Kursledare: Ingela Thor

 

Grundläggande keramik 

Skulptera, dreja, ringla, kavla och tumma i lera. Passar dig med eller utan vana då kursen har fokus på vägledning i deltagarnas egna projekt. Vi turas om att sitta vid drejskivorna så skapandet blir i fler tekniker. Kursledaren bränner och glaserar alstren efter avslutad kurs.

Deltagare ansvarar själv för hämtning av sina glaserade alster tidigast fyra veckor efter avslutad kurs.

Kursen har plats för 8 deltagare.

Kursledare: Lena Sundin

 

Yoga 

Skulle du vilja få mer balans i din kropp & själ? Välkommen på en yogakurs i lugn läkande yoga (Yin- och Restorative yoga). Ni vet hur bra vi är på att ladda batterierna på alla våra elektriska apparater? Det här är ett sätt att ladda dig. Om du är utmattad eller ur balans är detta ett underbart sätt att börja ladda din livsenergi igen, börja läka och återskapa balans. Om du är i balans är det som att du fyller på med mer av din livsenergi, kreativitet och inspiration. Underbart skönt.

Under kursen guidas du genom lugna yoga positioner samt meditationstekniker. Du får lära dig olika verktyg för att hantera tankar, känslor och kroppsförnimmelser. I årets kurs kommer även fokus på vårat hjärta att finnas. Du får också kunskap om din kropp och dina nervsystem. Beroende på väder kan vi även ta hjälp av naturens läkande kraft och vara utomhus delar av kursen. 

Det spelar ingen roll om du tidigare yogat eller om det är första gången.

Kursen har plats för 20 deltagare.

Kursledare: Andrea Nilsson

 

Maskinstickning   

På denna grundkurs får du lära dig göra fina uppläggningar och avslut, hur man stickar slätstickning och olika typer av mönsterstickning. Vi går igenom olika typer av montering och dekorationskanter. Vill du räkna ut ett personligt mönster till dig? Du hinner nog inte sticka en hel tröja på kursen, men en poncho, sjal eller shoppingkasse kan du göra! Har du kommit lite längre får du gärna sticka på egen hand och inspireras av stämningen och dina kurskamrater!

Undervisning sker på egen stickmaskin (Brother, Silver Reed, Empisal eller annan maskin av japansk modell, ej Bond eller Knittax).

Kursen har plats för 10 deltagare.

Kursledare: Carina Jones

 

 

Info om sommarkurserna

  • Kurstid

  • Studietakt: 100%

  • Ansök senast: 
    Anmälan som är bindande görs genom skolsystemet ScoolSoft.  
  • Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs.

  • Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

  • Internat: Ja

Övrigt

Fornby förbehåller sig rätten att avboka kursen vid för få anmälningar. I förekommande fall betalas avgifter tillbaka. 

Priser

Kursavgift fyra dagar kurs
inklusive lunch, fika och avslutningsmiddag 1460 kr

Kursavgift med boende tre nätter
inkl tre frukost, fika, lunch och matlåda två kvällar
samt avslutningsmiddag en kväll. 2825 kr

Extra natt boende (exkl frukost)   355 kr

 

Ansök här

 

Hade du nytta av informationen?