Gul blomma i vas

Sommarkurserna är fulltecknade 2024

Upplev våra underbara omgivningar och utveckla din passion, eller prova något helt nytt. Gå en sommarkurs på Fornby folkhögskola. I år är alla kurserna fulltecknade.

Akvarell för nybörjare 

För dig som vill börja måla akvarell. Vi gör teknikövningar, går igenom färglära och tittar på akvarellfärgens egenskaper. Du får också möjlighet att prova olika slags akvarellfärger som kakor, akvarell på tub, akvarellpennor och akvarellkritor. Vi målar med penslar och svamp.

Vid fint väder ger vi oss ut i naturen och målar. Inga förkunskaper behövs. Material finns att låna. Det går också att köpa en del material på skolan.

Kursledare: Lena Hallor

Målarkurs 

Både för den som är nybörjare och för den som kommit några steg längre. Vi utgår från landskap och stilleben både i Fornbys stora, fina ateljé och utomhus med stativ.  Tillsammans diskuterar vi komposition, färger och uttryck. Ta med eget målarmaterial. OBS! Endast vattenbaserade färger. Inga lösningsmedel är tillåtna. 

Kursledare: Nina Edling

Tälja i färskt trä 

Vill du känna på att tälja i färskt trä? Jag visar hur du täljer säkert med några täljgrepp, elementär träkunskap och hur du håller dina vassa verktyg vassa. Här får du tillverka föremål i färskt trä med traditionella slöjdverktyg såsom täljkniv, såg, yxa och hyvel. Få utlopp för din kreativitet och skaparlust, utveckla samtidigt din noggrannhet och tålmodighet vilket träslöjdsarbete kräver. Vi täljer enkla figurer, skedar och mindre skålar. 

Kursledare: Simon Svennberg

Brodera mera 

Kom och låt dig inspireras till fritt och roligt broderi. Vi låter hjärnan, handen och hjärtat arbeta och njuta med hjälp av nål och tråd. Kursen vänder sig till alla, oavsett om du är nybörjare eller van brodös. Under kursen provar vi de vanligaste stygnen, kanske de lite ovanligare och för den som vågar ett eget hittepå-stygn. Allt är tillåtet, huvudsaken är att du känner glädje i att brodera och åker hem med lusten till fortsatt broderi. 

Kursledare: Ingela Thor

Grundläggande keramik 

Skulptera, dreja, ringla, kavla och tumma i lera. Passar dig med eller utan vana då kursen har fokus på vägledning i deltagarnas egna projekt. Vi turas om att sitta vid drejskivorna så skapandet blir i fler tekniker. Kursledaren bränner och glaserar alstren efter avslutad kurs.

Deltagare ansvarar själv för hämtning av sina glaserade alster tidigast fyra veckor efter avslutad kurs.

Kursledare: Therese Eliasson

Yoga med självmedkänsla 

Varmt välkommen på en yogakurs med hjärta. Det spelar ingen roll om du tidigare yogat eller om det är första gången. Du kommer få ta del av "Lugn läkande yoga" (Yin- och Restorative yoga), en yogaform som ger dig möjligheten att släppa på dina djupaste spänningar, minska stress, ge dig återhämtning och så mycket mer. Det är en underbar yogaform. Vi kommer vända blicken inåt med olika meditationstekniker och omfamna det som kommer upp med omtanke och kärlek. Det går nämligen att odla kärleksfull vänlighet till sig själv och världen, ren hjärtmedicin. Genom övningar i självmedkänsla kan vi öka vår känsla av kärlek, glädje, trygghet och inre frid. Beroende på vädret kan vi även ta hjälp av naturens läkande kraft och vara utomhus delar av kursen. 

"När kroppen slappnar av, saktar sinnet ned och själen får återhämtning"

Kursledare: Andrea Nilsson

Sång 

Kursen riktar sig till dig som älskar att sjunga och kanske vill ta steget att våga mer genom att sjunga tillsammans med andra. Vi sjunger olika låtar i olika genre till piano i akustiska versioner. Vi kommer att sjunga både stämsång och unisont och för dig som vågar finns även möjlighet att prova solosång. Tillsammans jobbar vi med några utvalda låtar, gör röstövningar och jobbar i storgrupp samt i mindre grupper. Du behöver inte kunna noter. 

Kursledare: Linda Lejon

Vandra kring Borlänge 

Välkommen att uppleva Borlänges vackra omgivningar till fots! Här är landskapet varierat och vi kommer att vandra i såväl tysta skogar som i levande landsbygd. Det finns gott om vackra utsiktspunkter och vyer att njuta av. Kulturhistorien är ständigt närvarande och du kommer bland annat att hitta spår efter Falu gruvas påverkan på landskapet. 

För att ha behållning av kursen behöver du kunna gå dagsturer i kuperad terräng. Vandringarnas längd kommer att variera från 3 till 12 kilometer och vi går främst på skogsstigar. 

Ledaren är biolog och författare till boken "Vandra kring Falun & Borlänge". 

Kursledare: Karin Runesson

Information om sommarkurserna

 • Kurstid: 5 - 9 augusti 2024 med start kl 13:00 måndag till och med avslutninglunch fredag.  Utcheckning sker senast kl 14:00.
 • Studietakt: 100%
 • Ansök senast: Ansökan stängd pga fulltecknade kurser 
  Anmälan görs genom skolsystemet SchoolSoft. Besked om antagning skickas till den e-mail du angett vid ansökan.
 • Vid avbokning som sker senare än 4 veckor före kursstart återbetalas 50% av avgiften. Vid avbokning senare än 7 dagar före kursstart återbetalas inget. Vid sjukdom med uppvisat intyg återbetalas hela avgiften. 
 • Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs.
 • Ålderskrav: 13 år fyllda 
 • Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad
 • Internat: Ja (vandrarhemsstandard) 
 • Materialkostnader: Visst material finns att köpa på skolan.

Övrigt

De som ansökt om boende prioriteras vid antagningen.

Fornby förbehåller sig rätten att avboka kursen vid för få anmälningar. I förekommande fall betalas avgifter tillbaka. 

Priser 

Kursavgift med boende fyra nätter from måndag natt inkl frukost, fika, lunch, kvällsmatlåda (kall mat) samt avslutningslunch 3.600 kronor

Kursavgift för 3 heldagar och två halvdagar kurs (ej boende eller kvällsmatlåda)
inklusive fika, lunch och avslutningslunch 1.300 kronor

Förbokad extra natt boende (exklusive frukost) 425 kronor

Ingen frukost eller lunch serveras första dagen (måndag).